Băsescu, amendat pentru discriminare

Traian Băsescu a pierdut în iunie procesul cu CNCD după ce a contestat amenda de 600 de lei primită pentru afirmaţia potrivit căreia „mulţi romi nomazi, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”, şeful statului invocând imunitatea în emiterea de declaraţii politice. Magistrații au motivat decizia de menținere a amenzii, spunând că preşedintele nu a făcut o declarație politică, ci una care a adus atingere unei comunități.

Magistrații Curţii de Apel au dat, vineri, publicităţii motivarea deciziei de menținere a amenzii. Judecătorii susţin că afirmația președintelui româniei a fost făcută, într-adevăr, în contextul unei probleme de interes general, deci se poate încadra în categoria discursului politic, dar asta nu înseamnă că derapajele sau aserțiunile care au un conținut discriminatoriu pot fi catalogate ca fiind libertăți de exprimare.

Evident că opinia politică nu poate constitui un temei pentru angajarea răspunderii penale, civile sau contravenţionale şi aceasta nu numai pentru preşedinte, senatori ori deputaţi ci în general, însă nu se poate reţine apartenenţa la opinie politică în privinţa afirmaţiei potrivit căreia foarte puţini romi nomazi muncesc, majoritatea trăind în mod tradiţional din furt.

Este adevărat că afirmaţia sancţionată a fost făcută în contextul abordării unei probleme de interes general, aşadar în cadrul discursului politic, însă aceasta nu înseamnă că într-un atare cadru nu pot exista derapaje şi că orice aserţiune, indiferent de conţinut sau finalitate, se bucură de protecţia recunoscută în materia libertăţii de exprimare a opiniilor cu caracter politic.”, se arată în motivare.

„Astfel cum a arătat pârâtul prin concluziile sale, prevederile articolului 15 din O.G. nr.137/2000 sancţionează două categorii de fapte şi anume propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională(teza I) şi apoi comportamentul care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia(teza II), aceasta din urmă faptă fiind reţinută în sarcina reclamantului”, mai susţin magistraţii.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.