Raed Arafat la Conferința pentru prevenirea dezastrelor
Pregătirea personalului de intervenție în cazul unei calamități este la fel de importantă ca și pregătirea populației, a subliniat vineri secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, în cadrul conferinței „Prevenirea dezastrelor și măsuri în cazul producerii unui cutremur – învățate din experiența japoneză”.
„O țară întreagă va răspunde în situația unei calamități. Zona neafectată va fi cea care va interveni în zona afectată. Prevenirea înseamnă să pregătești populația să înțeleagă și să învețe ce are de făcut în timpul unui cutremur sau unui dezastru, indiferent ce dezastru este. În fiecare an pierdem câteva zeci de oameni la nivel național din cauza fulgerelor. Cel care pleacă din casă în timpul unui cutremur ar trebui să lase undeva un bilet că a plecat. Sunt lecții importate. Pentru un salvator este foarte important — scutește echipele să nu caute persoana în acel loc. Mobilierul ar trebui fixat de perete. Un mesaj care se transmite populației: pregătiți-vă. În primele 72 de ore nu avem timp de cei care nu au probleme majore. Apă, mâncare pentru trei zile totdeauna să le ai acasă. Dacă avem un cutremur sau un dezastru, primele trei zile ne vom ocupa de salvarea răniților. Aceste mesaj nu numai în Japonia se transmite, o să îl auziți transmis și de către cei din SUA, de către mai multe țări care s-au confruntat cu situații de calamități. Populația este parte din sistemul de intervenția”, a explicat Arafat.
El a spus că populația trebuie să înțeleagă limitele unui sistem de intervenție și a subliniat că voluntariatul este un element foarte important într-un astfel de caz.
„Sistemul, când există un dezastru, se îndreaptă mai întâi spre salvare și limitarea extinderii problemelor și pagubelor. Apoi începe să rezolve problemele celor care nu sunt în pericol, dar care au rămas fără adăpost. Este nevoie de voluntari în cazul unor calamități”, a punctat Arafat.
Secretarul de stat în MAI a adăugat că în cazul în care Capitala ar fi afectată de un dezastru va trebui să intervină și echipe din alte orașe.
„Bucureștiul trebuie să fie pregătit pentru intervenție. Niciodată, într-o țară ca România nu se va aștepta ca Bucureștiul să facă față singur, este imposibil. (…) Trebuie să pregătim o țară întreagă să intervină nu numai în București. Sistemul nostru, ca sistem național de intervenție, trebuie să fie pregătit să reacționeze integral și integrat la orice situație”, a spus secretarul de stat.
El a menționat că România a obținut autorizația ONU pentru o echipă de pompieri specializată în acțiuni de căutare-salvare și a adăugat că se are în vedere ca în fiecare județ să existe o astfel echipă, în următorii 4-5 ani.
Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în România, Keiji Yamamoto, a spus că țara sa a cunoscut multe dezastre naturale și de fiecare dată a învățat din experiență.
„Japonia nu a uitat și este recunoscătoare pentru sprijinul primit în urmă cu trei ani și jumătate din partea României și a țărilor din întreaga lume, iar ca o formă de mulțumire acordă o mare importanță împărtășirii comunității internaționale a cunoștințelor acumulate în acest domeniu”, a mai spus ambasadorul, adăugând că în martie 2015 este programată să se desfășoare, în Japonia, Conferința Mondială a ONU privind reducerea dezastrelor naturale.
Secretarul de stat în MEN, Tudor Prisăcaru, a afirmat că România se află ” la început în ceea ce privește activitatea de predicție și prevenție a cutremurelor”, dar a remarcat că au fost făcuți pași importanți ISU unul dintre organismele care au contribuit ”din plin” la educarea populației.
”Evenimentele destinate educării populației au fost destul de rare. Ele trebuie să devină o practică săptămânală în școli, grădinițe, instituții, în clădirile care asigură funcționalitate. Din experiența japoneză se poate învăța foarte mult”, a mai spus Prisăcaru adăugând că au fost inițiate două proiecte care prevăd achiziția unor centre de date care să permită stocarea unitară a măsurători privind mișcările tectonice, centre care vor intra în funcțiune în cursul anului viitor.
Conferința „Prevenirea dezastrelor și măsuri în cazul producerii unui cutremur — învățate din experiența japoneză” a fost organizată de Ambasada Japoniei la București și Departamentul de Intervenții în Situații de Urgență din MAI.