70 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima

Sute de mii de persoane au murit în timpul şi după cele două explozii, în care au fost folosite primele arme nucleare. Statele Unite au bombardat orașul japonez Hiroshima pe 6 august 1945, și Nagasaki pe 9 august. Al Doilea Război Mondial s-a încheiat pe 15 august, odată cu predarea Japoniei.
La 70 de ani de atunci, pentru mulți supraviețuitori, hibakusha, este încă foarte dureros să vorbească despre acele zile, deşi par hotărâți să transmită experiențele lor generațiilor mai tinere. Ei sunt consideraţi ambasadori ai luptei împotriva armelor nucleare.

Unul dintre puținele tramvaie care au supraviețuit bombei de la Hiroshima a fost restaurat pentru a comemora 70 de ani de la atacul asupra Japoniei.Acesta a fost revopsit în culorile sale originale – albastru şi gri – iar în interior sunt proiectate mărturii video ale supraviețuitori.

Hiroshi Harada, în vârstă de 75 de ani, își amintește cum piciorul i s-a afundat într-un cadavru, în timp ce fugea de focul ce cuprindea străzile Hiroshimei după căderea bombei atomice. Mai tărziu, în aceeaşi zi, o femeie căzută a întins mâna către el cerândui apă. Bucăţi de piele şi carne aproape că se desprindeau de pe corpul femeii, povesteşte supravieţuitorul care pe atunci avea şase ani.

Numărul supraviețuitorilor este în scădere și vocile lor devin tot mai slabe”, spune Harada, „dar Hiroshima nu trebuie uitată şi trebuie să spună lumii că astfel de lucruri nu ar trebui să se mai întâmple.”

Chiar şi aşa, sunt mulţi cei care nu vorbesc despre cele întâmplate, fie de durere, fie de teama de a nu fi discriminaţi, ei sau urmaşii lor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.