Țigareta electronică, prescrisă ca mijloc în lupta împotriva fumatului
Experți britanici în sănătatea publică au recomandat, într-un studiu publicat miercuri, să le fie acordat medicilor generaliști posibilitatea să prescrie țigareta electronică ca mijloc în lupta împotriva fumatului tradițional, relatează AFP.
Țigareta electronică poate schimba situația în sănătatea publică, a afirmat profesor Ann McNeill de la King’s College din Londra, coautoare a acestui studiu comandat de serviciile britanice de sănătate publică (PHE) și potrivit căruia țigaretele electronice sunt cu 95% mai puțin periculoase decât țigările obișnuite.
„Pentru unele persoane cărora le este greu să se lase de fumat prin metodele tradiționale, țigaretele electronice pot reprezenta o soluție”, a remarcat Kevin Fenton din conducerea PHE.
Medicilor britanici nu li se permite în prezent să prescrie țigareta electronică, dar experții aflați la originea acestui studiu speră ca Agenția Britanică de Reglementare pentru Medicamente și Produse de Sănătate (MHRA) să le dea curând această posibilitate.
„Țigaretele electronice nu sunt complet lipsite de risc, dar probele de care dispunem arată că pericolul lor reprezintă foarte puțin în comparație cu tutunul”, a insistat Kevin Fenton.
În prezent există în țară 2,6 milioane de fumători de țigarete electronice, în condițiile în care 80.000 de persoane mor anual în Marea Britanie din cauza tabagismului.