România are un grad de reciclare a deșeurilor de circa 3%
România are un grad de reciclare a deșeurilor de circa 3%, în timp ce în Uniunea Europeană 36% din deșeuri se reciclează, dar chiar și așa rămâne un potențial de valorificare a deșeurilor de 600 de milioane de tone la nivel comunitar.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, a declarat, în cadrul conferinței Circular organizate de Asociația Green Revolution, că în Europa se vehiculează tot mai des conceptul de societate europeană de reciclare și conceptul de deșeu zero, iar România trebuie să adere la aceste principii, informează Agerpres.”Dacă la ora actuală se produc, în Europa, circa trei miliarde de tone de deșeuri, din care numai 36% sunt reciclate, deci aproximativ 600 de milioane de tone sunt disponibile pentru a fi reciclate, atunci tendința noastră trebuie să fie clar că această sumă trebuie redusă. Specialiștii din domeniu știu cum să facă asta, dar important este ca măsurile respective să fie aplicate și în teritoriu până la fiecare dintre noi”, a explicat Gavrilescu.
Ea a precizat că este foarte importantă comunicarea la nivel de cetățean, pentru a înțelege că deșeul pe care îl produce este doar o resursă irosită.
„Aceste resurse nu sunt inepuizabile și tot felul de studii arată că acest consum incomensurabil de mare ne va duce ca, în 2030, să consumăm cât pentru două planete”, a mai spus ministrul Mediului.
Grațiela Gavrilescu a adăugat că reglementările europene în domeniu trebuie transpuse în legislația românească, iar autoritățile locale să se implice în aplicarea lor.
La rândul său, președintele Comisiei ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară) din Parlamentul European, Giovanni La Via, a declarat că instituția pe care o reprezintă a încheiat dezbaterea publică pe marginea legislației care va sta la baza Directivei europene privind economia circulară.
„România are o rată redusă de reciclare: 3-4%. Este foarte puțin. Cheltuielile pentru deșeuri în România sunt mai mici decât în UE, dar nu trebuie crescute cheltuielile ci reduse deșeurile”, a mai spus oficialul european.
Și el a insistat pe comunicarea la nivelul cetățeanului, menționând că există țări cu infrastructura de reciclarea creată, dar trebuie convinși cetățenii să o folosească, prin explicarea propriilor avantaje din procesul de reciclare.
„Sunt zone în care cetățenii nu plătesc taxa de colectare pentru că prețul deșeului este mai mare decât costul colectării”, a mai spus La Via.
În plus, președintele Comisiei ENVI a cerut autorităților din România să colaboreze cu cele europene pentru a obține o legislație completă în domeniul economiei circulare care să garanteze rezultate mai bune.