Norman Manea și-a lansat volumul „Octombrie, ora opt”
Scriitorul Norman Manea și-a lansat joi seară, la Târgul Internațional de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg, volumul de povestiri „Octombrie, ora opt”, publicat în 2015 de Editura 2244, din cadrul grupului Bonnier.
Evenimentul, realizat împreună cu Editura 2244, s-a constituit într-un dialog al scriitorului, unul dintre cei mai importanți autori români contemporani, cu editorul Ingemar Nilsson.
„E o carte autobiografică. Trenul, vagoanele… Memoria revine. Nu e însă reportaj”, a mărturisit Manea, pentru care „literatura nu este doar informație, e magic, aur, e putere”. Scriitorul a declarat, pentru Agerpres, că titlul cărții este legat de „acel octombrie” al copilăriei sale în care a fost deportat.
În Suedia lui Norman Manea i-au mai fost publicate în traducere romanele „Întoarcerea huliganului” (Editura 2244, 2012) și „Vizuina” (Editura 2244, 2013), primite elogios de presa locală.
Tot joi, scriitoarea Carmen Bugan și-a lansat, la standul grupului editorial Bonnier, cartea „Îngropând mașina de scris”, publicată în acest an de Editura 2244. Volumul a fost nominalizat, în 2013, la prestigiosul Orwell Prize.
Cartea spune povestea protestului tatălui scriitoarei împotriva regimului politic din România din acea perioadă, 1983. Este povestea unei copilării aflată în permanență sub vizorul Securității și a unei copilării idilice care are o neintenționată coliziune cu istoria. Este, de asemenea, povestea formării unei fete tinere și a drumului acesteia către maturitate.
„Fiecare om are povestea vieții lui. Pentru un scriitor, experiența personală este ca un pământ bogat unde este înrădăcinată creația. Poeziile și proza mea sunt fructele care provin din pământul natal și din acela al exilului. Memoriile autobiografice sau, poate, și acele memorii comune din perioada comunistă sunt transformate, articulate prin intermediul literaturii: al metaforei, imaginii, ritmului poeziei”, a declarat autoarea, pentru Agerpres
România participă pentru a noua oară la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg, cel mai important eveniment literar din Suedia, avându-i ca invitați pe scriitorii Carmen Bugan, Gabi Eftimie, Norman Manea, Sînziana Popescu și Andras Visky și pe ilustratoarea Irina Maria Iliescu.
În cadrul ediției din acest an, având ca temă libertatea de expresie, ICR Stockholm organizează cinci seminarii, lecturi în cadrul scenei dedicate poeziei și este partener la organizarea unor discuții pe scene din cadrul târgului.
Alături de aceste programe, literatura română este reprezentată și în cadrul standului EUNIC Stockholm, rețeaua institutelor culturale reprezentate în Suedia. Standul, cu numele Cafe Europa, va reuni în dialog scriitori din numeroase țări europene și este rezultatul colaborării dintre ICR Stockholm și Ambasada Austriei, Ambasada Elveției, Centrul Ceh, Goethe Institut, Institutul Camoes, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian, Institutul Polonez și Institutul Ucrainean.
Vineri, în cadrul târgului de carte va avea loc decernarea Premiului Sorescu pentru 2015, distincție acordată anual de către Institutul Cultural Român unui scriitor suedez a cărui opera desființează granițele și facilitează dialogul.