Avioane militare ruse au efectuat primele raiduri aeriene în Siria
Avioane militare ruse au efectuat, miercuri, primele raiduri aeriene în Siria, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă surse citate de CNN. Rusia a anunţat ambasada SUA din Bagdad înainte cu o oră de atac.
Comitetul Local (LCC) a informat că rebelii care monitorizează comunicaţiile radio au auzit piloţi de avioane vorbind ruseşte. Activiştii sirieni susţin că niciuna dintre zonele bombardate de către avioanele ruse nu este controlată de Statul Islamic şi că populaţia din aceste zone a suferit pagube importante.
Rusia a executat lovituri aeriene în cinci oraşe din Siria, între care Zafaraneh, Rastan, Talbiseh, Makarmia and Ghanto, aflate la Nord de Homs. 36 de persoane, inclusiv 5 copii au murit în urma acestor atacuri, potrivit LCC (Comitetul de Coordonare Local).
Putin a explicat acţiunile militare din Siria afirmând că singura cale corectă pentru combaterea terorismului sunt loviturile preventive pentru distrugerea teroriştilor din teritoriile pe care le-au ocupat în Siria. Putin s-a arătat încrezător şi în faptul că preşedintele sirian Bashar al-Assad îşi dă seama că, în Siria, va fi nevoie de reforme politice şi dialog politic şi social.
Ambasadorul Siriei la Moscova, Riyad Haddad, a afirmat că centrul de coordonare (pentru Rusia, Irak, Iran şi Siria) a loviturilor împotriva poziţiilor SI din Siria se află în Irak, potrivit Tass.
Loviturile aeriene ale Rusiei vizează echipament militar, centre de comunicaţie, vehicule, armament şi depozite de combustibil pentru vehiculele islamiştilor, potrivit rt.com.
Bombardamentele au fost iniţiate imediat după ce Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, a aprobat în unanimitate cererea preşedintelui Vladimir Putin de a folosi Forţele Aeriene în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a cerut Rusiei asistenţă militară în confruntările cu reţeaua teroristă Stat Islamic.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat marţi pe omologii săi din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Francois Hollande, care fac apel în mod frecvent la înlăturarea liderului sirian Bashar al-Assad.
Barack Obama a cerut luni, de la tribuna ONU, înlăturarea regimului din Siria, însă Vladimir Putin a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.