BERD vede o creștere cu 3,5% a economiei românești
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit în creștere cu 0,5 puncte procentuale estimările privind avansul economiei românești în 2015 și 2016, România urmând să înregistreze o creștere economică de 3,5% în acest an, urmată de un avans de 3,7% în 2016, se arată în cel mai recent raport Regional Economic Prospects elaborat de instituție, remis, joi, Agerpres.
În raportul publicat în luna mai, BERD estima pentru România o creștere a PIB de 3% în acest an urmată de un avans de 3,2% în 2016.
Potrivit instituției, România va înregistra cea mai mare creștere economică din sud-estul Europei în acest an.’Se așteaptă ca cererea internă să susțină în continuare creșterea economică, consumul intern fiind stimulat de veniturile în creștere ale populației, rezultate din reducerea recentă a TVA la produse alimentare de la 24% la 9%, precum și din creșterile salariale deja introduse sau planificate. Investițiile private vor continua să recupereze ca rezultat al îmbunătățirii încrederii investitorilor și scăderii costurilor de finanțare, în timp ce investițiile guvernamentale vor crește în cea de-a doua jumătate a anului 2015 prin absorbția mai bună a fondurilor UE’, se arată în document.
BERD se așteaptă ca inflația medie să rămână negativă în acest an, având în vedere reducerile recente și viitoare ale TVA, scăderea prețului petrolului și așteptările inflaționiste diminuate.
‘În general, perspectivele economiilor care beneficiază de investiții BERD rămân mixte, țările din Europa de Est și Asia Centrală fiind în continuare influențate negativ de recesiunea economică din Rusia, de prețurile scăzute ale petrolului și ale altor materii prime. În schimb, regiunile din Europa Centrală beneficiază de creșterea economică în spațiul monedei unice europene și de efectul politicilor expansioniste ale Băncii Centrale Monetare’, informează BERD.
Conform raportului Regional Economic Prospects, în țările în care Banca derulează operațiuni se estimează o reducere a ritmului de creștere economică până la 0,2% în 2015, de la 1,8% în 2014. În 2016, se preconizează o creștere moderată de 1,6%. Documentul mai spune că aceste estimări rămân neschimbate față de cele din 2015, însă individual aceste cifre maschează diferențele dintre regiuni.
Tot joi, Comisia Europeană (CE) a publicat previziunile de toamnă potrivit cărora Executivul comunitar și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 3,5%, față de avansul de 2,8% pe care îl preconiza în luna mai.
PIB-ul României ar urma să înregistreze o creștere de 4,1% în 2016 și de 3,6% în 2017, datorită consolidării consumului pe fondul relaxării fiscale.