Schimburi de tiruri între cele două Corei

Patrule navale nord şi sud-coreene au schimbat marţi tiruri de somaţie în zona liniei de demarcaţie maritimă din Marea Galbenă, teatrul, în trecut, a numeroase acroşaje violente, potrivit Ministerului Apărării de la Seul.

Acest scurt schimb de tiruri are loc într-un moment în care speranţele unei interacţiuni constructive între cei doi rivali au fost relansate de vizita-surpriză în Sud, sâmbătă, a unei delegaţii la nivel înalt de la Phenian, informează Mediafax.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, o navă de patrulare nord-coreeană a efectuat o incursiune de o jumătate de milă maritimă (peste 900 de metri) în apele teritoriale ale Coreei de Sud, iar o navă de patrulare sud-coreeană a efectuat un tir de somaţie.

În loc să se retragă, nava nord-coreeană a deschis focul, iar sud-coreenii au „replicat”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Niciuna dintre cele două nave nu a vizat-o pe cealaltă în mod direct şi nu s-au înregistrat pagubbe, potrivit aceleiaşi surse.

Incidentul a avut loc către ora locală 9.50 (3.50, ora României), în apropiere de Insula Yeonpyeong, iar nava nord-coreeană a revenit ulterior în apele teritoriale ale Nordului. În total, nava sud-coreeană a tras „aproximativ 90 de salve”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Supraveghem mişcările trupelor nord-coreene şi ne intensificăm vigilenţa în faţa oricărei provocări suplimentare”, a subliniat el.

Numită „linia limitei Nordului”, frontiera a fost trasată de către forţe ONU şi ale Statelor Unite în 1953, după Războiul Coreei. Phenianul refuză să recunoască această linie de demarcaţie, care a fost teatrul unor confruntări scurte, dar sângeroase, între cele două ţări surori inamice, în 1999, 2002 şi 2009.

Insula Yeonpyeong a fost bombardată în noiembrie 2010 de către armata nord-coreeană, provocând o criză internaţională şi aducând peninsula pe marginea unui conflict. Patru sud-coreeni au fost ucişi atunci.

Niciun armistiţiu nu a fost semnat după Războiul Coreei, cele două state aflându-se, în mod teoretic, în război.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.