Meleşcanu se vrea un “preşedinte-dirijor”
Teodor Meleșcanu, candidat independent la Preşedinţie, spune că, în cazul în care va câştiga alegerile, el vrea să fie un „preşedinte-dirijor” şi crede că lui Victor Ponta i se potriveşte funcţia de prim-ministru.
Meleşcanu a declarat, într-un interviu pentru evz.ro, că printre obiectivele sale ca prezidenţiabil se numără reducerea numărului de parlamentari la 324, alegerea președintelui pentru un mandat de 4 ani, simultan cu alegerile parlamentare, Parlament bicameral (o singură cameră legislativă – Camera Deputaților, în timp ce Senatul, mai restrâns ca număr, să reprezinte principalele regiuni din România și să aibă și un rol ponderator pentru anumite legi).
În plus, Meleşcanu a arătat că, în condiţiile în care aceste reforme ar fi adoptate, va fi preşedinte doar 2 ani, până în 2016.”E firesc. E logic. Dacă aceste reforme constituționale esențiale vor fi adoptate de Parlament și vor intra în vigoare, e normal, dacă mandatul președintelui va avea aceeași durată cu cel al Parlamentului, primul moment în care alegerile pot fi cuplate este 2016″, a spus prezidenţiabilul, potrivit Romaniatv.net.
În ceea ce priveşte un guvern de uniune națională sau cu largă susținere, Meleşcanu a arătat că formarea acestuia „este absolut necesară”. „Până acum, nu am avut eșecuri în negocieri. În tot ce am negociat, de la intrarea în NATO și în Uniunea Europeană, până la ce doriți dvs., am găsit întotdeauna soluții. Mai ales că am un mare avantaj: nu am polițe de plătit, nu am bătălii cu nimeni și nici nu intenționez, după ce voi deveni președinte, să joc un rol în crearea de majorități, să spun cine are dreptate- cine nu are dreptate. Eu văd rolul de președinte ca unul de reprezentant al tuturor românilor. Mai degrabă un președinte-dirijor, care armonizează interesele tuturor, cel mai mare numitor comun al acestor interese”, a explicat fostul şef al SIE.
Întrebat dacă va colabora cu Victor Ponta dacă va ajunge președinte, Meleşcanu a răspuns: „Domnul Ponta este prim- ministru în funcție și i se potrivește. El este susținut de o majoritate legitimă, prin vot popular, în Parlamentul României. Președintele trebuie să respecte votul popular pentru Parlament.”