Două tronsoane ale autostrăzii Sebeș-Turda, gata în 2016

„Ne propunem să finalizăm acest tronson 4 în acest an şi asta am discutat şi cu constructorul şi am primit asigurări că acest lucru se va întâmpla”, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu, pe şantierul de autostradă Sebeş-Turda. Autostrada va face legătura între A1 şi Autostrada Transilvania. Ministerul Transporturilor pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care să simplifice procedura de obţinere a avizelor şi a autorizaţiilor pentru autostrăzi.

„Suntem în faza în care nu s-au putut începe lucrările pentru terasamente din cauza umidităţii. (…) Efectivele sunt mobilizate pentru lucrările de infrastructură, viaducte, poduri şi se lucrează într-un ritm care va putea fi îmbunătăţit. (…) Ne propunem să finalizăm acest tronson 4 în acest an şi asta am discutat şi cu constructorul şi am primit asigurări că acest lucru se va întâmpla. (…) Cu restul de trei tronsoane urmează să facem analize, le avem deja schiţate, şi tronsonul 3 are aceleaşi şanse. Pentru celelalte două tronsoane, spre Sebeş, suntem mai puţin optimişti, dar credem că şi acolo pot fi găsite anumite soluţii. Acestea vor trebui reevaluate din momentul în care reuşim să promovăm ordonanţa de urgenţă. Din acel moment se vor simplifica foarte multe lucruri şi pe acele tronsoane şi sperăm să le tragem cât mai aproape ca să putem circula pe Sebeş-Turda cât mai curând”, a declarat Dan Costescu.

Prin noua ordonanţă de urgenţă, constructorul va avea posibilitatea de a deschide mai multe fronturi simultan şi de a lucra unde se poate cu viteză maximă, timp în care să fie rezolvate şi celelalte probleme de avize care merg mai mult pe partea de birocraţie decât de şantier.

Ministrul a dat exemple de avize pentru care termenele se vor scurta foarte mult.

„Plecăm de la lucrurile practice, de la dificultăţile în obţinerea autorizaţiilor de construire. Pentru obţinerea acestor autorizaţii sunt necesare o mulţime de avize, printre care scoaterea din circuitul agricol, care dura câteva luni. Cu noua procedură nu va mai dura nici măcar o zi, pentru că terenul, odată achiziţionat prin diverse forme, va trece în Cartea Funciară direct pentru destinaţia pentru care a fost cumpărat. La obţinerea avizelor pentru electricitate şi gaz nu va mai dura câteva luni, ci se va da un aviz de principiu în 15 zile. Practic, din momentul acela, autorizaţia de construire se poate da. Pentru scoaterea din circuitul forestier, de asemenea, vom avea un termen scurt de 15 zile, urmând ca pentru toate aceste avize, avizul definitiv să se obţină pe calea normală, dar fără a ne opri pe noi pentru a obţine autorizaţia de construire şi a începe şantierul. Va fi o obligaţie a constructorului să pună la dispoziţie avizele finale până la data predării şantierului în formă finalizată, adică data recepţiei”, a adăugat ministrul Dan Costescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.