Erupţiile vulcanului Bardarbunga ameninţă Islanda

Share:

Islanda a emis din nou un cod roşu de alertă în zona vulcanului Bardarbunga, retrogradat ulterior la cod portocaliu, după o nouă erupţie produsă duminică dimineaţă, ceea ce presupune o interdicţie parţială a traficului aerian deasupra vulcanului, relatează AFP.

Erupţia s-a produs cu puţin înainte de ora 06.00 GMT (09.00, ora României), aproape în aceeaşi zonă ca vineri, a precizat Institutul meteorologic islandez, responsabil cu monitorizarea activităţii vulcanice, care a anunţat alerta, informează Mediafax.Această alertă prevede o interdicţie a tuturor zborurilor la altitudine mai mică de 1,8 kilometri, pe o rază de 18,5 kilometri în jurul vulcanului.

Aceasta este a treia oară într-o săptămână când Islanda emite o alertă cu cod roşu din cauza activităţilor seismice în apropiere de Bardarbunga.

Islanda a coborât nivelul de alertă de la roşu la portocaliu în zona vulcanului Bardarbunga, după o nouă erupţie produsă duminică dimineaţă, ceea ce a antrenat o interdicţie parţială a traficului aerian deasupra vulcanului, relatează AFP. Nivelul de alertă a fost coborât la „portocaliu” după câteva ore de la emiterea codului roşu. Decizia de a coborî nivelul de alertă a fost luată după ce s-a constatat că noua erupţie nu a provocat degajarea unor cantităţi mari de cenuşă vulcanică în atmosferă.

Vulcanul Bardarbunga, situat sub cel mai mare gheţar din Islanda, cu o înălţime de circa 2.000 de metri, este considerat suficient de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian din nordul Europei şi Atlanticul de Nord, aşa cum a fost la erupţia vulcanului Eyjafjallajokull în 2010.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.