Apel pentru donare de sânge

0

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București face un apel către cetățeni pentru donarea voluntară, având în vedere deficitul de sânge și produse de sânge din unele unități sanitare.

„În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere și cantitățile disponibile”, susține DSP București într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Totodată, DSP susține că „sub directa îndrumare” a Ministrul Sănătății, intenționează să îmbunătățească modul de donare a sângelui în rândul populației, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.

Cei care vor să ofere sprijin semenilor se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge.

Astfel, cu actul de identitate se vor prezenta la recepție și vor completa un chestionar. Următoarea etapă o constituie triajul medical, care presupune și examenul clinic, iar în funcție de rezultatul analizelor, li se va comunica dacă pot sau nu dona sânge.

„Pentru a putea fi donator, trebuie să ai între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60—100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu te afli sub tratament pentru diferite afecțiuni: (hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Totodată, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis,vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii, cancer”, precizează DSP București.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.