Comerţul cu amănuntul a “explodat” în 2014

Share:

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 8,2% (serie brută) în primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013, pe fondul avansului consemnat de vânzările de produse nealimentare (+12%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,2%) şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,7%).

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică transmis, marţi, Agerpres, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a urcat cu 8,1% în primele şapte luni.”Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.VII.2014, comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2013, a înregistrat o creştere cu 8,1% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,9%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,7%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,5%)”, se subliniază în comunicatul INS.

În luna iulie a acestui an, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 6,3% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%.

Potrivit comunicatului citat, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, a crescut în iulie faţă de iunie, datorită avansului comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+13,2%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,0%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+3,5%), mai reiese din comunicatul INS.

Creşterea cifrei de afaceri calculată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în iulie faţă de iunie, a avut la bază majorările înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,3%). ‘Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,2%) şi vânzările de produse nealimentare (-1%)’, se menţionează în comunicatul citat.

„Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 6,3% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,6%”, se precizează în comunicat.

Avansul anual al cifrei de afaceri din comerţ, ca serie brută, s-a datorat creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+11,4%) şi vânzările de produse nealimentare (+8,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3% în iulie 2014 faţă de iulie 2013.

În ceea ce priveşte evoluţia anuală a cifrei de afaceri din comerţ, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, aceasta avansat cu 7,6% pe baza creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,7%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+9,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,3% în ultimele 12 luni.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.