Simpozion dedicat afecțiunilor pancreasului

Președintele Academiei de Științe Medicale, șeful Centrului de Chirurgie și Transplant Hepatic Fundeni, doctor Irinel Popescu, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, cu prilejul Cursului internațional de patologie pancreatică și Workshop-ului „Rolul practic al ecoendoscopiei”, că deși progresele de până acum nu sunt pe măsura așteptărilor, rezultatele cu care se operează pancreasul în prezent sunt mai bune decât cele de până acum.

„A fost un simpozion dedicat afecțiunilor pancreasului în care specialiști din România și din străinătate, unii dintre cei mai remarcabili, profesorul Marco Givannini care a mai fost prezent în astfel de simpozioane, profesorul Peter Hegyi au prezentat ultimele noutăți în materie de patologie pancreatică. Aș remarca prezența endoscopiștilor care au vorbit foarte mult despre ecografia zonei pancreatice, zonei capului pancreasului și posibilitatea de dignostica prin puncție și examen citologic leziunile situate în capul pancreasului ca metodă care intră din ce în ce mai mult în România. În calitate de chirurg aș menționa că au fost abordate aspecte chirurgicale ale tratamentului afecțiunilor pancreasului, în primul rând al cancerului de pancreas această afecțiune care ucide anual foarte mulți oameni și în care progresele de până acum nu sunt pe măsura așteptărilor. Totuși ele fac diferența și în momentul de față putem spune că rezultatele cu care se operează pacnresului și imadiate și la distanță sunt bune decât cele de până acum”, a spus profesor doctor Irinel Popescu.

Potrivit acestuia, este nevoie ca o astfel de patologie să fie concentrată în centre de excelență care să aibă specialiști cu expertiza necesară fiecare în domeniu lui.

„Aș sublinia o idee importantă care este valabilă pentru toată patologia pancreatică: din punct de vedere al organizării unui sistem de sănătate este nevoie ca o astfel de patologie să fie concentrată în așa numite centre de excelență. Acestea trebuie să se caracterizeze prin specialiști care să aibă expertiza necesară fiecare în domeniu lui în primul rând și care să fi probat în timp rezultate și în al doilea rând prin caracterul multidisciplinar prin constituirea unor echipe din care fac parte gastroenterologi, anatomopatologi, radiologi, chirurgi. Este singura manieră prin care resursa de care dispune un sistem de sănătate fie constituită eficient și prin care populației să i se poată oferi cele mai bune rezultate care se pot obține în prezent în bolile pancreatice”, a spus președintele Academiei de Științe Medicale.

Conform acestuia, astfel de centre de excelență se află în București, la Institutul Clinic Fundeni, la Cluj, dar și la Iași.

„Astfel de centre de excelență se află pe platforma Fundeni — este o clinică de gastroenterologie puternică, un serviciu de anatomopatologie foarte calificat, un serviciu de radiologie și centru de chirurgie pe care îl conduc. Aș menționa Institut de Gastroenterologie și Anatompatologie din Cluj cu bune rezultate în afecțiuni pancreatice, de asemenea Iași a fost tot timpul un centru puternic, rămâne poate doar să își doteze posibilitățile și forțele pe care le are și din București Spitalul Militar Central care are specialiști foarte calificați”, a mai declarat profesorul doctor.

Asociația Română pentru Patologia Pancreatică a organizat vineri și sâmbătă, în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRED), Societatea Română de Endoscopie Digestivă, Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ și Clinica de Medicină Internă și Gastroenterologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, Cursul internațional de patologie pancreatică și Workshop-ul „Rolul practic al ecoendoscopiei”, evenimente aflate anul acesta la cea de-a II-a și, respectiv a III-a ediție.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.