Zilele culturale ale Județului Sibiu
Ediția de toamnă 2014 a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu are programate pentru zilele de 13 și 14 septembrie acțiuni pe Valea Târnavelor, în localitățile Axente Sever, Șeica Mică, Șoroștin, Biertan și Mediaș. Programul include deja tradiționalul spectacol folcloric, caravana Astra Film, concerte și recitaluri de muzică clasică, târg de produse tradiționale și biblioatelier, informează un comunicat de presă al CJ Sibiu.
‘ Este un proiect deosebit de important promovat de Consiliul Județean Sibiu și mă bucur să văd că este tot mai apreciat de locuitorii județului, cei pentru care am și organizat Zilele Culturale. Îi invit cu drag pe sibienii care trăiesc pe Valea Târnavelor să descopere și redescopere propriile tradițiile, iar pe cei din alte zone să cunoască tot ce are mai frumos această parte de nord a județului. Pentru că prin cultură și promovarea ei putem să revitalizăm economia, să dezvoltăm turismul și să creștem nivelul de trai’, spune Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Descoperiți ‘Energii creative pe Drumul fortificațiilor’ de pe Valea Târnavelor
În ceea ce privește componenta turistică, Asociația Județeană de Turism Sibiu vă invită să descoperiți farmecul Văii Târnavelor prin intermediul circuitului tematic ‘Energii creative pe Drumul fortificațiilor’, sâmbătă, 13 septembrie. Itinerarul excursiei propune descoperirea zonei de nord a județului Sibiu, renumită datorită peisajului cultural dominat de biserici fortificate, a așezărilor cu populații multiculturale, dar și pentru prezența unei surse importante de energie pentru România: gazul natural.
Povestea ‘focurilor vii’ va fi dezvăluită la Centrul de cercetare și documentare gaze naturale din Mediaș, unde participanții la excursie vor sărbători alături de localnici ‘Ziua gazistului’. Cu această ocazia, va fi vernisată expoziția ‘Omagiu focului’ a artistului Ion Constantinescu. Periplul continuă cu vizitarea casei memoriale dedicată activității a trei mari personalități ale României: Hermann Oberth-părintele zborului spațial, Conrad Haas-inventatorul primei rachete în trepte cu combustibil, Dumitru Dorin Prunariu-primul cosmonaut român.
Mediașul își păstrează și astăzi, după opt sute de ani de existență, savoarea burgului medieval ce te îmbie să îl descoperi: construcții arhitectonice variate, ornamente arhitecturale enigmatice, legende și povești ce denotă un trecut important și tainic. Toate vor fi descoperite pe îndelete alături de un ghid local consacrat, după care se va degusta savoarea vinului de pe Târnave în cramele Traube. La Axente Sever va fi prezentată istoria sistemului de apărare al bisericilor fortificate din Transilvania, dar și ‘Ora de muzică clasică’ oferită de ansamblul ‘Concertino’ al Filarmonicii de Stat din Sibiu.
Prețul excursiei este de 55 de lei/ persoană, iar participarea se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail office@sibiu-turism.ro, telefon 0269 218 121. Participanții vor fi provocați să fie atenți la explicațiile ghizilor și vor fi recompensați cu premii: un week-end cu cazare și masă oferit de Dafora Turism, albume și filme despre județul Sibiu.
Duminică, 14 septembrie, alăturați-vă caravanei ‘Zilelor culturale ale județului Sibiu’ pentru a participa la programul cultural din localitatea Șoroștin. Caravana pornește la ora 12.00 din parcarea sălii Thalia și se întoarce din Șoroștin la ora 16.00. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail office@sibiu-turism.ro sau la numărul de telefon 0269 218121, până vineri la ora 12.00. Urmăriți programul detaliat al Zilelor culturale ale județului Sibiu și pe www.sibiu-turism.ro.
Acest proiect prioritar al Consiliului Județean Sibiu, inclus în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu, urmărește concentrarea acțiunilor culturale într-o anumită zonă etnogeografică a județului, într-un week-end, cu scopul de a revitaliza viața culturală din toate localitățile județului și de a promova turismul în cele 5 zone etnofolclorice: Valea Secașelor, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului, Țara Oltului și Mărginimea Sibiului. Conceptul de organizare prevede că în patru ani fiecare localitate să fie gazdă pentru programele desfășurate în Zilele Culturale ale Județului Sibiu, se mai arată în comunicat.