Orchestra Națională Radio, în concert în Malaezia

Orchestra Națională Radio a concertat marți seară pe scena filarmonicii din Kuala Lumpur, invitată fiind la World Summit on Media for Children, un summit mondial dedicat mediei pentru copii, care are loc în această perioadă în capitala Malaeziei, se arată într-un comunicat remis de Radio România Actualități.

Această participare înseamnă un pas important în contextul extinderii parteneriatelor strategice ale Radio România și în afara Uniunii Europene de Radio și are rolul de a sublinia misiunea pe care Radio România o are: aceea de a educa prin cultură.

Cei peste 1000 de participanți la summit au aplaudat entuziast Orchestra Națională Radio care a dus o parte din spiritul autentic românesc pe tărâm asiatic, interpretând două creații românești, veritabile ‘cărți de vizită’ ale culturii noastre, Rapsodia română nr. 1 — celebra lucrare a lui Enescu — și Ciocârlia (compusă de Angheluș Dinicu și devenită celebră în interpretarea și aranjamentul nepotului său, violonistul Grigoraș Dinicu). Pe lângă acestea, spectatorii au ascultat și lucrări din repertoriul clasic internațional, ca Suită din Lacul lebedelor (Ceaikovski), Burlesca pentru pian și orchestră, semnată de Richard Strauss sau Melodii lăutărești, de Pablo de Sarasate.

Dirijorul principal al Orchestrelor și Corurilor Radio, Tiberiu Soare sublinia că mesajul cu care Orchestra Națională Radio a venit în capitala Malaeziei este ‘unul de pace și prietenie transmis copiilor din întreaga lume’.

‘Este un sentiment de mândrie și bucurie să fii martor la un astfel de mesaj de o claritate, de o calitate și o forță cum este cel pe care l-am ascultat în această seară. Este un mesaj care vine dintr-un fond de vitalitate și de cultură pe care malaezienii sunt convinsă că l-au înțeles’, spunea la sfârșitul concertului Camelia Tudose, reprezentant al Ambasadei României în Malaezia.

În această seară urmează un al doilea concert pe care Orchestra Națională îl va susține pentru publicul malaezian. Cele două concerte (cel de aseară și cel de astăzi) sunt înregistrate și filmate de Radioteleviziunea publică din Kuala Lumpur și vor fi preluate de toți membrii Uniunii Audiovizualului din Asia-Pacific (Asia-Pacific Broadcasting Union) — ABU, ajungând la un public potențial de miliarde de ascultători și telespectatori, într-un spațiu geografic ce acoperă jumătate de planetă. Turneul este organizat de Radio România și ABU, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

World Summit on Media for Children este cel mai important summit media pe tema educației, fiind prima oară când evenimentul internațional este organizat in Asia, după Melbourne, Londra, Salonic, Rio de Janeiro, Johannesburg și Karlstad.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.