Copiii bolnavi de cancer vor primi rechizite școlare

0

Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC) are pe raza judeţului Braşov, în evidenţă şi consiliază 36 de familii cu copii cu diverse forme de cancer şi leucemie, 23 de familii pe raza județului Covasna si 17 pe raza jud. Harghita. 

76 dintre copii vor frecventa diverse forme de învăţământ în anul şcolar 2014 – 2015.
Datorită faptului că în nici unul din spitalele/secţiile de oncologie/ hematologie din judeţele, Braşov, Covasna, Harghita nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul din centrele din ţară unde pot fi trataţi. Copii au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una din formele de învăţământ, curs de zi. Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea în unităţile spitaliceşti unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi.

Dintre aceste familii 69 reprezintă cazuri sociale:
– 42 cazuri cu ambii părinți șomeri
– 19 cazuri cu mame singure, având în întreţinere copii minori, unul
pacient  cu cancer, toți copii frecventând o formă de învăţământ
–  8 cazuri familii de etnie rromă cu venit mic
În legislaţia românească nu există nici un fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vre-un fel faptul că unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei. In contextul anului 2013, in plina criza financiara, majoritatea părinților acestor copii, sunt șomeri. La început de an şcolar toate aceste familii trebuie să facă un efort financiar considerabil pentru a le procura copiilor cele necesare pentru noul an de învăţământ.  Majoritatea acestor familii mai au încă unul sau doi copii tot de vârstă şcolară.

În anul şcolar 2013-2014, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 78%.

Unii dintre copii, sunt nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului periodic, care duce la înregistrarea unui număr mare de absenţe şi amânarea anului şcolar din motive de sănătate. După trecerea acestei perioade, când copii sunt apţi pentru reluarea/frecventarea cursurilor, există şi cazuri în care părinţii, din motive financiare (ex. cheltuielilor suplimentare cu deplasările în centrele de tratament, acumulării de datorii) determină abandonul şcolar definitiv.

În toate aceste familii există tendinţa, datorită dificultăţilor de ordin financiar, de a opta pentru abandon şcolar pentru copilul diagnosticat cu cancer/leucemie.
FABC şi-a propus să sprijine copiii pacienţi de oncologie/hematologie şi familiile acestora  oferindu-le rechizitele (preşcolari, elevi clasele I –X) sau/şi manualele (elevi clasele XI –XII) necesare pentru un nou an şcolar.

Pe lângă rechizite si ghiozdane, copiii s-au bucurat si de mici  surprize oferite de sponsorii evenimentului, companiile farmaceutice Roche Romania, Dr.Reddy’s și Actavis.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.