Ioana Petrescu acționează ca agent al Băncilor: Plata cu cardul a taxelor

Share:

Ministerul Finanțelor Publice va promova în termen de 10 zile un act normativ care va crea cadrul legal pentru plata cu cardul a taxelor și impozitelor, implementarea acestui sistem fiind estimată să dureze între 6 și 12 luni, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Ioana Petrescu.

Proiectul vizează plata cu cardul la ghișeu și online și posibil alt sistem de acceptator de plată, a declarat, luni, oficialul MFP, într-o conferință de presă.

„Dacă vom implementa proiectul de plată cu cardul, așa cum îl gândim în momentul de față, vom fi primii în lume care îl vom face (dintre agențiile fiscale — n. r.). Sunt destul de avansați și australienii în acest sens”, a afirmat Ioana Petrescu.

Directorul general al Direcției de Trezorerie din MFP, Valentin Mavrodin, a precizat că intenția este ca Trezoreria să devină acceptator de carduri și să ofere gratuit acest sistem tuturor autorităților locale.

„Dacă Trezoreria devine acceptator de carduri, vom oferi acest produs de achitare online pentru toate instituțiile din România, indiferent de natura obligațiilor de plată, astfel încât toți deținătorii de carduri să îl poată utiliza pentru plata impozitelor și taxelor. Avem și un alt act normativ și lucrăm cu CEC Bank și BCR pentru un produs — cont tranzitoriu—, unde persoanele fizice, peste 7 milioane de clienți ai celor două bănci, pot achita obligațiile (fiscale — n. r.) gratuit. Vrem să conectăm acest sistem cu aplicația de internet banking a băncilor, avem cadrul legal, astfel încât accesarea internet banking-ului să permită vizualizarea obligațiilor și plata lor”, a explicat Mavrodin.

Luni, MFP a lansat aplicația „Spațiul privat virtual”, prin care, într-o primă etapă, contribuabilii persoane fizice din București și Ilfov pot consulta online, pe site-ul ANAF, situația fiscală personală.

Contribuabilii pot vizualiza online soldul obligațiilor neachitate, deciziile de impunere, nota privind obligațiile de plată, informațiile despre plata online, informațiile despre CAS declarate de angajator, a precizat ministrul Ioana Petrescu.

Sistemul va fi extins în 2015 pentru persoanele fizice din restul țării, dar și pentru persoanele juridice, care acum au acces la astfel de informații doar pe baza certificatului digital, care presupune costuri.

Ulterior vor fi disponibile mai multe informații — decizii de impunere despre plățile anticipate, decizii de calcul accesorii, depunerea de declarații online, informații despre somații și titluri executorii.

Angajații cu un singur loc de muncă și fără alte forme de venit, pentru care ANAF nu emite nicio decizie de impunere, pot utiliza sistemul, dar trebuie să parcurgă și etapă verificării documentelor de identitate la ghișeu, a precizat șeful Direcției IT din MFP, Adrian Popescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.