Ordonanța privind migrația primarilor, respinsă de deputați
Plenul Camerei Deputaților a respins marți proiectul de lege de aprobare a Ordonanței de Urgență 55/2014 pentru reglementarea situației politice a aleșilor locali, neîntrunindu-se numărul de voturi necesare pentru adoptarea unei legi organice, informează Agerpres.
S-au înregistrat 195 de voturi ”pentru”, 109 ”împotrivă” și 21 de abțineri, fiind necesare 202 voturi pentru a fi adoptat. Proiectul avea caracter de lege organică și ar fi fost necesare jumătate plus unu din totalul voturilor deputaților pentru a fi adoptat.
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Sirma Caraman, în calitate de inițiator al ordonanței, a explicat că actul normativ a fost elaborat în urma situației reale cu care se confruntă administrația locală și la cererea mai multor structuri asociative din administrația publică locală. ”Asociația Comunelor din România a solicitat clarificarea situațiilor rupturilor politice pe parcursul mandatului și influența acestora asupra aleșilor locali. În prezent, sunt situații care nu își găsesc finalitatea ori care conduc la imposibilitatea funcționării autorităților publice locale. Asociația Municipiilor din România a reclamat că principala disfuncționalitate manifestată este situația în care o funcție de consilier local sau județean se vacantează iar supleantul care ar urma să fie validat ca și consilier are nevoie de semnătura tuturor reprezentantelor partidelor care au făcut parte din alianța politică sau alianța electorală și care pe parcurs au părăsit-o. Conducerile alianțelor respective refuză să semneze, drept pentru care locurile nu pot fi ocupate și asta duce la blocaje în consiliile județene sau locale ca urmare a lipsei cvorumului. Se blochează fondurile europene, bugetele și funcționarea administrației locale”, a adăugat Caraman.
Ordonanța prevede că aleșii locali își pot schimba formațiunea în termenul de 45 de zile, o singură dată, iar opțiunea lor poate fi pentru un partid, organizație a minorităților naționale sau statutul de independent.
Deputații PNL, PDL și cei ai PP-DD anunțaseră că vor vota împotriva actului normativ deoarece încurajează migrația politică.
Camera Deputaților este prima sesizată în acest caz.