BCE va ține politica monetară relaxată

0

Banca Central Europeană (BCE) va menține politica monetară relaxată o perioadă îndelungată, iar scopul acestei politici îl reprezintă aducerea ratei inflației în zona euro mai aproape obiectivul de 2% fixat de BCE, a declarat miercuri președintele BCE, Mario Draghi, într-un interviu acordat postului francez de radio ‘Europe 1’, transmite Reuters.

‘Politica monetară va rămâne relaxată o lungă perioadă de timp și pot să vă asigur că în unanimitate Consiliul guvernatorilor BCE este decis să utilizeze instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a readuce inflația sub 2%’, a afirmat șeful BCE.

Conform datelor Eurostat, în august 2014 rata anuală a inflației s-a menținut în zona euro la 0,4%, mult sub ținta de 2% avută în vedere de BCE. Este cea mai scăzută rată anuală a inflației înregistrată de zona euro după octombrie 2009.

În prezent, inflația anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană, ceea ce ar putea determina Consiliul guvernatorilor să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare.

‘Ratele dobânzilor vor rămâne scăzute deoarece ele nu pot fi și mai mult reduse’, a explicat Draghi. În septembrie, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia și de a evita pericolul deflației.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.