Reabilitarea sistemului de irigații ne va costa 370 de milioane de Euro

Reabilitarea completă a infrastructurii secundare de irigații din România are nevoie de fonduri de 370 de milioane de euro, bani care sunt, de altfel, cuprinși în viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală /PNDR/, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o conferință de specialitate, informează Agerpres.

„Avem nevoie de cât mai multe fonduri pentru sistemul de irigații. Pentru infrastructura secundară de irigații am crescut investițiile în doar doi ani până la 130 de milioane de euro. În viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală /PNDR/, am alocat încă 370 de milioane de euro, exact cât avem nevoie pentru a reabilita infrastructura secundară de irigații. Obiectivul meu este acela ca, până la sfârșitul anului 2016, tot ce înseamnă infrastructură secundară de irigații să fie realizată’, a precizat Constantin.

În anul 2013, MADR a alocat 22 de milioane de lei pentru reabilitarea sectorului de irigații, însă alte 20 de milioane de lei au fost cheltuiți pentru scoaterea apei din gospodăriile populației, în urma ploilor și inundațiilor, iar patru milioane de lei pentru prima umplere a canalelor de irigații. Pentru 2014 era disponibilă suma de 7 milioane de lei pentru efectuarea reviziilor pe canalele de irigații și prima umplere în zonele unde sunt solicitări pentru efectuarea udărilor.

Până la nivelul lunii mai 2014, fermierii contractaseră 320.000 de hectare pentru efectuarea irigațiilor, în special în marile bazine agricole din Dolj, Olt, Călărași, Tulcea, Ialomița etc. Sistemele din România pot asigura irigarea unei suprafețe de 750.000 de hectare.

Datele MADR arată faptul că, în 2014, prețul energiei electrice folosite în sistemele de irigații este redus cu 27% față de 2013, ceea ce va influența semnificativ prețul final al apei furnizate fermierilor.

Anul trecut, fermierii au încheiat contracte cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare /ANIF/ pentru irigarea unei suprafețe de 437.000 de hectare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.