Rus: România are nevoie de autostrăzi, dar nu acum!
România are nevoie de autostrăzi, dar trebuie să ne corelăm dorințele cu putințele și, în loc să vorbim de autostrăzi transcarpatice, ar trebui să începem cu drumuri transregionale, drumuri expres, iar generația următoare de miniștri va face autostrăzi și căi ferate de mare viteză, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la Bucharest Forum 2014 „Deblocarea potențialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Mătăsii’, eveniment organizat de Institutul Aspen România, informează Agerpres.
„Sunt adeptul autostrăzilor dar, în acest moment, putem vorbi despre autostrăzi transcarpatice încă vreo câțiva ani, dacă vrem să vorbim despre asta, sau putem intra într-un program pas cu pas de rezolvare a problemelor de la drumuri transregionale la drumuri expres, rapide, cu patru benzi, care nu trec prin localități, care au traseu de autostradă, iar generația următoare de miniștri va face autostrăzi, căi ferate la 120 — 160 de kilometri pe oră, cu care să creștem”, a afirmat Ioan Rus.
El a reamintit problemele economice pe care România le are în estul țării. „Acolo există potențial uman, dar este foarte complicat să faci o fabrică de cămăși sau de șuruburi la Vaslui, în contrapartidă cu Aradul, care este în partea de vest a țării. Pentru că de la Vaslui la Arad te costă un leu în plus fiecare șurub, transportul, plus riscurile”, a explicat ministrul Transporturilor.
Ioan Rus a vorbit și despre dificultățile cu care se confruntă Dacia Renault din cauza infrastructurii precare din partea de sud-vest a țării. „Avem cel mai mare producător și exportator român în zonă care are probleme grave în a-și transporta și valorifica marfa către beneficiar, din cauza insuficientei dezvoltări a infrastructurii, care ar trebui să fie suport pentru el”, a arătat Ioan Rus.
Șeful de la Transporturi a subliniat că, în acest moment, România are la dispoziție, pentru prima dată, un Master Plan în Transporturi, care va fi pus în dezbatere publică, iar apoi ar trebui să se transforme într-un program operațional al României, cu termene concrete de execuție a proiectelor prevăzute.
„Master Planul General pentru Transport este un document integrat și stă la baza planificării a tot ceea ce noi vom face de aici și până în 2030. Sigur, cu nevoia 100% ca din trei în trei ani sau din cinci în cinci ani să îl refacem pentru că vor fi lucruri pe care în secunda aceasta le-am anticipat insuficient”, a spus ministrul Transporturilor.