Infecție cu virusul West Nile, la Iași

Share:

Primul pacient diagnosticat cu infecţie cu virusul West Nile de anul acesta se află monitorizat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iași, de mai multe zile, informează Ziarul de Iași.

Bolnavul a fost internat în spital cu dureri de cap, febră puternică şi vărsături, în urma investigaţiilor dovedindu-se că a fost infestat cu virusul West Nile. Această infecţie apare după o simplă înţepătură a unui ţânţar purtător al virusului, şi are o perioadă de incubare cuprinsă între 2 şi 8 zile.

Specialiştii spun că şi în România poate exista specia de ţânţar care poate fi purtătoare a acestui virus. În prezent, pacientul, originar din comuna Sineşti, se află în afara oricărui pericol, dar este menţinut sub supravegherea medicilor infecţionişti pentru administrarea produselor intravenoase, care duc la dispariţia simptomelor.

În urma depistării cazului, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat Centrul de Transfuzii Sanguine să le explice posibililor donatori de sânge din comuna Sineşti că nu pot dona deocamdată, deoarece simptomele virusului apar în unele cazuri chiar şi peste o săptămână, iar afecţiunea se transmite prin transfuzii de sânge.

„La Spitalul de Boli Infecţioase a fost diagnosticat un caz de infecţie cu virus West Nile, şi atunci donatorilor din zona de provenienţă a bolnavului nu li se poate recolta sânge. Situaţia este temporară“, a precizat dr. Lavinia Scripcaru, directorul centrului.

Anul trecut, la Iaşi nu a fost depistat niciun caz de infecţie cu virusul West Nile. Însă, din categoria afecţiunilor transmise de către insecte, Spitalul de Boli Infecţioase a depistat în 2013 un caz de Leishmanioză, o boală severă care se manifestă prin interesarea organelor interne, 51 de cazuri de Boală Lyme, provocată de înţepătura de căpuşă, şi un caz de malarie venit Coasta de Fildeş.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.