Executivul catalan renunţă la referendumul pentru independenţă

Executivul catalan a decis să renunţe la referendumul privind independenţa Cataloniei, programat pentru 9 noiembrie şi apreciat drept neconstituţional de către Madrid, a anunţat luni seara liderul unuia dintre partidele implicate în desfăşurarea acestei consultări.

„Guvernul a constatat că plebiscitul nu poate avea loc”, a declarat pentru jurnalişti Joan Herrera, liderul Iniciativa per Catalunya, la finalul unei reuniuni între partidele favorabile desfăşurării refendumului şi Executivul catalan.”Guvernul condus de naţionalistul Artur Mas va face o propunere (alternativă) mâine (marţi)”, a adăugat el, potrivit Mediafax.

Un membru al Executivului catalan a sugerat luni posibilitatea amânării referendumului programat pentru 9 noiembrie, în contextul în care această consultare este vizată de o interdicţie provizorie a Tribunalului constituţional. „Catalonia este hotărâtă să-şi exprime dorinţa pe cale legală şi paşnică (…). Vom reuşi să facem aceasta pe 9 noiembrie sau la o dată ulterioară”, a declarat în cursul după-amiezii pentru jurnalişti, la Barcelona, Felip Puig, un membru al Executivului regional condus de naţionalistul Artur Mas.

La începutul lui octombrie, Fancesc Homs, un purtător de cuvânt al Executivului catalan, a sugerat că acesta ar trebui să decidă cel târziu până la 15 octombrie dacă referendumul este menţinut în pofida interdicţiei provizorii a Tribunalului constituţional. Unele etape indispensabile desfăşurării referendumului, precum publicarea listelor cu votanţi şi cu locurile în care vor fi plasate urnele, dar şi desemnarea persoanelor însărcinate cu supravegherea scrutinului, au deja întârzieri, astfel încât organizarea votului a devenit tot mai complicată, iar credibilitatea scrutinului a fost compromisă.

Artur Mas s-a angajat pentru organizarea referendumului pe cale legală, cu toate că este presat de aripa de stânga din cadrul coaliţiei favorabile referendumului, Esquerra Republicana (ERC), să aleagă „nesupunerea civilă”.

Luni seara, el s-a întrunit cu oficiali din cadrul mai multor formaţiuni favorabile referendumului pentru a găsi o poziţie comună. Spre deosebire de Guvernul britanic, care a autorizat desfăşurarea referendumului privind independenţa Scoţiei, ai cărei locuitori s-au pronunţat în cele din urmă la 18 septembrie pentru rămânerea în componenţa Marii Britanii, Madridul se opune cu fermitate organizării unei astfel de consultări în Catalonia.

Potrivit Guvernului conservator, această regiune din nord-estul Spaniei cu un spirit identitar puternic nu poate să se pronunţe de una singură asupra unei eventuale succesiuni, Constituţia prevăzând ca problemele de suveranitate naţională să întrunească acordul întregii populaţii spaniole.

Mariano Rajoy, şeful Guvernului spaniol, a reînnoit recent apelul la dialog pentru „respectarea legii”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.