Filiera ”Sex pe bani”, destructurată la Iași
Anchetă impresionantă finalizată vineri cu arestări instrumentată de procurorii DIICOT Iaşi. Patronul unor firme de impresariat artistic din Iaşi, dar şi trei reprezentanţi ai unor cluburi de noapte au fost reţinuţi de DIICOT şi duşi ieri la Tribunal cu arestare preventivă. Instanţa a decis arestarea pentru 30 de zile a impresarului Eduard-Ioan Morun, ceilalţi trei patroni implicaţi, Maria Pughineanu, Anamaria Tamaş şi Istvan Kelemen, fiind arestaţi la domiciliu. Din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi“, impresarul Morun ar fi racolat cel puţin 26 de fete din Iaşi şi din satele din jur, cărora le promitea că vor munci ca dansatoare în diferite cluburi din ţară. Când ajungeau acolo însă, victimele, printre care şi multe minore, erau obligate să întreţină raporturi sexuale cu clienţii unor cluburi. Cea mai tânără victimă are doar 15 ani, informează Ziarul de Iași.
O reţea complexă de trafic de minori a fost destructurată ieri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Patronul unor firme de impresariat din Iaşi, dar şi reprezentanţi a trei cluburi, din Piatra Neamţ şi Târgu Mureş, au fost reţinuţi de procurori fiind prezentaţi ieri Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au decis ca ieşeanul Ioan-Eduard Morun (45 de ani) să fie arestat pentru 30 de zile, în timp ce împotriva Mariei Pughineanu (42 de ani, Piatra Neamţ), dar şi a soţilor Anamaria Tamaş (40 de ani) şi Istvan Kelemen (38 de ani), ambii din judeţul Mureş, să fie luată măsura arestului la domiciliu.
Potrivit informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi“, perioada în care anchetatorii plasează activitatea infracţională a celor patru este 2011-2014. „În această perioadă au fost recrutate 26 de tinere minore şi majore ce proveneau din familii cu o situaţie materială precară, din familii dezorganizate ori din mediul rural, cărora li se promiteau venituri importante din activităţi de spectacol (dans ori animaţie în diferite cluburi din ţară), victime care ulterior au fost exploatate de Anamaria Tamaş, Istvan Kelemen, în diferite cluburi din Târgu Mureş, şi de Maria Pughineanu în clubul «Central» din municipiul Piatra Neamţ, în scopul obţinerii de importante sume de bani din această activitate“, au precizat sursele judiciare menţionate. Potrivit acestora, în Târgu Mureş, Kelemen şi Tamaş ar fi deţinut fiecare câte un club, acolo unde fetele se prostituau.
Aceleaşi surse au mai arătat că majoritatea fetelor sunt din municipiul Iaşi sau din împrejurimi. Multe dintre acestea au dat declaraţii în faţa procurorilor relatând cum au fost racolate şi cum au ajuns să se prostitueze. Anchetatorii nu au calculat încă suma pe care traficanţii ar fi obţinut-o din prostituţie. Una dintre fete a declarat însă că o partidă de sex costa în medie 200 de lei, multe dintre dansatoare întreţinând raporturi sexuale cu mai mulţi bărbaţi într-o noapte.
Impresarul Eduard Morun, patron al SC Raymond & Alexandro Company Iaşi, era cel al cărui rol era de a identifica tinerele. Acesta dădea anunţuri pe internet sau în ziare, în care preciza că angajează fete pentru a dansa în cluburile de noapte. Surse judiciare afirmă că Morun semna un contract cu fetele care voiau să lucreze în cluburi, după care le transporta în cluburile de noapte în care acestea se prostituau. Pe internet încă se mai găsesc anunţuri semnate de Eduard Morun: „Bună seara domnişoară. Mă numesc Eduard Morun, impresar, agenţia pe care o conduc, Raymond & Alexandro Company are licenţă şi aviz de la Ministerul Culturii din 2002 şi ca ofertă sunt contracte în România în diferite nigh-cluburi ca: Târgu Mureş, Piteşti, Cluj, Bucureşti, Braşov, Piatra Neamţ, Ploieşti (salariu, 50 de lei pe zi, plus procent din consumaţie la băuturi alcoolice, adică 20%). Dans topless, se dansează două dansuri prin rotaţie. Cazare asigurată“, se arată într-unul dintre aceste anunţuri.
Apărătorii celor implicaţi în acest caz au contestat ieri decizia luată de Tribunalul Iaşi. „Având în vedere situaţia de fapt şi modalitatea efectivă prin care procurorii susţin că s-au săvârşit faptele consider că luarea unei măsuri preventive mai uşoare decât arestul la domiciliu ar fi oportună“, ne-a spus avocatul Olivian Moroşanu, apărătorul Mariei Pughineanu. Clubul pe care aceasta îl conduce, „Central“, din Piatra Neamţ, se află în incinta complexului hotelier cu acelaşi nume, frecventat de lumea bună a oraşului, dar şi de turişti.