Corlățean a venit la vot cu tot familionul
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a mers duminică dimineață la secția de votare de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, subliniind că a votat „cu gândul la frații noștri de dincolo de Prut”, informează Agerpres.
El a venit cu soția sa, cu fiica și cu bunica soției.
„Am votat cu gândul la frații noștri de dincolo de Prut, din Basarabia, și m-am rugat atunci când am votat ca noul președinte să facă toate aceste lucruri pentru binele românilor și României”, a declarat Titus Corlățean.
El a precizat că este greu de făcut o predicție cu privire la felul cum vor vota cetățenii din străinătate.”E greu de făcut o predicție. Avem elementul obiectiv de comparație, 146.000 de români care au votat în străinătate la cel de-al doilea tur de scrutin din 2009, atunci când au fost mai multe voturi. Am mărit numărul de secții de votare, în special în Republica Moldova, din rațiuni obiective, 21 de secții față de 13 câte au fost în 2009, și am confirmarea din centrala MAE că până la această oră toate secțiile s-au deschis fără niciun fel de probleme și în Italia, și în Franța, și în Spania, și în Republica Moldova. Dimineață era, cel puțin la ambasadă, la Chișinău dar și la secția consulară, era o anumită afluență de votanți, ceea ce înseamnă că românii de dincolo de Prut, din Republica Moldova, sunt foarte interesați de viitorul președinte al României și este bine că este așa”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe.
Întrebat dacă există suficiente buletine de vot pentru românii din afara granițelor, Corlățean a afirmat că acestea au fost întotdeauna suficiente. „Singurul semn de întrebare a fost legat de extinderea dreptului de a vota și cu cartea de identitate, decizie adoptată doar cu trei zile înainte de ziua votului, ceea ce pe noi, la Ministerul de Externe, ne-a pus în situația de a ne organiza și de a lucra zi și noapte, de a transmite autocolantele pe care a trebuit să le obținem cu sprijinul Ministerului de Interne”, a spus ministrul, precizând că „în mare măsură” au fost transmise toate datele cu ajutorul serviciilor de curierat rapid, „dar securizate”.