Dan Cristian Popescu: „Ponta nu are nicio şansă în turul II”

Domnule deputat Cristian Popescu am intrat în campania pentru turul II a prezidenţialelor. Ponta versus Iohannis. O finală prezidenţială, de altfel, previzibilă încă de la începutul campaniei…
Toată lumea se aştepta la acest lucru şi cred că turul I a fost o formalitate pentru cei doi. De asemenea, diferenţa dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis era previzibilă în condiţiile în care pe culoarul Dreptei au fost mai mulţi candidaţi. Eu cred că scorul obţinut de Klaus Iohannis este unul bun şi acest lucru mă face să fiu foarte optimist pentru turul II. De asemenea, cred că Ponta nu are nicio şansă să câştige scrutinul din 16 noiembrie! Pot să fac şi o estimare electorală dacă vreţi – sunt convins că Iohannis va obţine 54% din voturi, în timp ce Ponta doar 46%.

Pe ce vă bazaţi când faceţi aceste previziuni?
Mă bazez, în primul rând, pe experienţa alegerilor precedente care au arătat că în turul II la urne vine un plus de votanţi, oameni pragmatici, în marea lor majoritate votanţi de dreapta, care susţin că doar turul II al prezidenţialelor contează, iar turul I este o pierdere de timp. De altfel, în turul I nu a fost o miză de departajare, în sensul că locul trei a fost departe de locul doi şi în aceste condiţii ordinea nu ar fi putut fi schimbată. Mulţi oameni, inclusiv prieteni de-ai mei, au considerat că turul I nu a reprezentat o miză importantă. Pe de o parte acest argument, iar pe de altă parte mă bazez pe faptul că votanţii candidaţilor de Dreapta vor vota cu Klaus Iohannis. De asemenea, sǎ nu ignorǎm nici incidentele din ziua votului în Diaspora. Au fost mii de oameni, poate chiar mai mult, care nu au reușit sǎ ajungǎ la urne. Credeți cǎ pe 16 noiembrie vor sta, resemnați, acasǎ? Va asigur cǎ nu. Vor veni cu toții, încǎ o datǎ, pentru a sancționa proasta organizare care i-a împiedicat (voit sau nu) sǎ voteze. Și mulți alți români, atât din țarǎ cât și din strǎinǎtate, care poate nu aveau de gând sǎ meargǎ la vot în turul II, sau nu erau încǎ deciși, vor ieși sǎ voteze în semn de solidaritate cu cei pe care i-au vǎzut la televizor sau pe net stand în frig, câte 5, 6 ore la cozi interminabile, fǎrǎ sǎ reușeascǎ sǎ își exercite dreptul democratic, garantat de Constituție, pe care orice guvern și orice instituție abilitatǎ a statului sunt obligate sǎ îl asigure.

Putem vorbi şi de această dată de un vot masiv anti-PSD şi implicit anti-Ponta?
Eu am spus de multe ori că în România Dreapta înseamnă anti-PSD. Asta este definiţia dreptei pentru marea majoritate a românilor, inclusiv în 2014. Cine se opune PSD devine automat de dreapta. După această logică şi Traian Băsescu, după ce s-a opus PSD a devenit de dreapta, pentru că iniţial, după cum ştim, a fost liderul unui partid de stânga.
Sunt convins că în turul II, românii vor da un vot masiv anti-PSD. Din păcate, acest partid este asociat unor practici mai vechi, nedemocratice, abuzive, în care baronii deţin puterea absolută în partid. Desi au fost aduși oameni tineri în conducere, aceștia au demonstrat cǎ sunt mândri urmași ai vechii gărzi, ba pe alocuri, mult mai răi. Dacǎ domnilor Iliescu, Nǎstase sau Geoanǎ nu le puteai reproșa lipsa culturii sau a diplomației, domnii Ponta sau Șova au mari lacune și la aceste capitole. Din fericire, în 2014, românii vor altceva.

Credeţi că votanţii candidaţilor de dreapta precum Udrea şi Macovei, vor veni în turul II alături de Iohannis, în ciuda faptului că aceste persoane sunt măcinate de orgolii, antipatii şi resentimente puternice faţă de liderii PDL?
Domnul Iohannis a anunţat deja un lucru pe care eu îl salut şi anume că nu va negocia cu politicieni. Mesajele sale vor fi îndreptate către electorat pentru că aşa este normal. Nu cred că un politician îşi poate aroga dreptul, ca după ce a fost votat de un număr mai mare sau mai mic de alegători, să le şi impună acestora cu cine să voteze în turul II. Eu cred că poate anunţa, cel mult, cu cine va vota el. Dar să îndemni nişte oameni la vot asemeni unor oi este un lucru forţat. Şi poate fi interpretat chiar și ca dispreţ la adresa acestor români.

Cu toate acestea, proaspătul tandem Ponta-Tăriceanu continuă să vândă populaţiei iluzia refacerii USL, lucru imposibil în actuala ecuaţie politică. Atât de importante să fie pentru pesedistul Ponta voturile aşa-zisului liberal Tăriceanu?
Să ştiţi că pentru PSD este foarte important să îşi mascheze adevărata natură politică, sǎ ”vopseascǎ gardul”, cum spune românul, în timp ce înăuntru… Aşa cum am spus mai devreme imaginea PSD este asociată cu lucruri negative. Pentru rezolvarea acestei uriaşe probleme de imagine a fost creat inclusiv USL. Atunci strategii PSD au decis că este mult mai profitabil din punct de vedere electoral să mascheze PSD cu o vopsea galbenă, evident liberală, cu un candidat la prezidenţiale care nu era pesedist, Crin Antonescu, şi pentru această imagine înşelătoare au fost dispuşi să cedeze jumătate din poziţiile din structura de conducere a USL. Ceea ce era incorect, în condiţiile în care PSD era un partid mult mai puternic decât PNL-ul de atunci. Ei au făcut această concesie doar pentru a-şi masca adevărata natură.
În pragul creării aşa-zisului USL2 , PSD este dispus să facă acelaşi lucru. Să dea o aparenţă că face nişte concesii, inclusiv funcţia de premier, unor indivizi dispuşi să meargă în alianţă cu ei.

Cum vedeţi partea a doua a campaniei pentru prezidenţiale, în condiţiile în care pe piaţă au apărut deja sloganuri de genul „Iohannis, urmaşul lui Băsescu”. Cum vor contracara liderii ACL această avalanşă de diversiuni pesediste?
Eu nu cred că trebuie să contracarezi ceva ce nu este adevărat. Am încredere în discernǎmântul românilor. Strategia PSD s-a bazat, începând din 2012, pe lupta anti-Băsescu, pe polarizarea pro sau anti Băsescu. De ce au făcut acest lucru? Pentru că Băsescu a scăzut mult în credibilitate şi cel mai simplu mod de a părea că tu eşti bun este să te opui unuia pe care lumea îl percepe drept rău. Este mult mai eficient decât să faci tu lucruri bune, asta ar implica evident un efort. Şi atunci cel mai uşor mod de a scăpa de un adevăr incomod, şi anume că nu faci mai nimic, este să te opui unui individ pe care îl prezenţi ca malefic. Şi atunci toată strategia USL şi mai apoi a PSD, a fost să se bată cu Băsescu.
Ciudat este că Traian Băsescu, cu sau fără voia sa, îi ajută. Prin implicarea şi susţinerea făţişă a unui anumit candidat, le-a ridicat liderilor PSD, cum se spune, mingea la fileu, fapt ce permite acestora să continue la nesfârşit lupta cu un lider politic care nu mai contează atât de mult în politica de astăzi, care se află la finalul ultimului mandat de preşedinte.
Pe de altă parte, strategia PSD pentru prezidenţiale este, din punctul meu de vedere, perdantă, pentru că lumea s-a cam plictisit de sloganul „Jos Băsescu!”. A mers la locale, la parlamentare, un pic şi la europarlamentare, dar, din fericire, românii nu sunt proşti. Ei sunt la guvernare de aproape trei ani şi tot continuă lupta cu Băsescu în condiţiile în care rezultatele guvernării Ponta, să fim sinceri, cam lipsesc.
Cu toate acestea, nu poţi să îl tot acuzi pe şeful statului de toate relele din România, cât timp acesta nu mai are nimic cu guvernarea de aproape trei ani de zile. Despre ce vorbim?
Această campanie anti-Băsescu şi-a pierdut din eficienţă! Mergând pe aceeaşi formulă, PSD şi Ponta vor pierde. Din punctul meu de vedere, Ponta trebuia să vină cu un program pentru viitor şi să înceteze lupta cu himerele din trecut.
Ponta putea, spre exemplu, să vină să spună, concret, ce a făcut ca premier de când conduce România. Şi, mai mult, ce o să facă în următorii cinci ani, dacă ajunge la Cotroceni.

Poate face Klaus Iohannis faţă unei confruntări cu Victor Ponta, în condiţiile în care mulţi români îl consideră mult mai incisiv pe actualul premier? Are Iohannis argumentele necesare pentru a puncta în această dezbatere?
Eu sunt convins că toţi cei care se îndoiesc de incisivitatea mesajului lui Iohannis vor fi surprinşi. Ca o paranteză, cred că lumea se întreabă cum ar fi o dezbatere între un om care minte foarte mult şi un altul care tace foarte mult. Lăsând gluma la o parte, este evident că domnul Iohannis a arătat nişte lucruri importante până acum, printre care că a făcut un management profesionist la Sibiu. Apropo de aprecierea electoratului, am văzut un comentariu interesant care spunea că Ponta a luat în Gorj, unde este deputat, 50%, în timp ce primarul Iohannis a luat în Sibiu 70%. Şi acest lucru spune clar ceva despre percepţia oamenilor faţă de cei doi. De ce alte argumente mai este nevoie atunci când datele vorbesc? Nu mai spun de rezultatul modest cu care Ponta se laudǎ în Capitală! Sunt convins că în turul II Iohannis va obţine în Bucureşti un scor de peste 60%.

Interviu realizat de Iulian Badea

Partea a doua a interviului cu deputatul PDL, Dan Cristian Popescu, va apărea marţi pe site-ul cotidianului Cronica Română.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.