Reformarea NSA, blocată de Senatul american
Senatul Statelor Unite a blocat marţi cel mai ambiţios proiect de reformare a aparatului de supraveghere al NSA propus după dezvăluirile lui Edward Snowden, în pofida susţinerii acestuia de către preşedintele Barack Obama şi apărătorii libertăţilor individuale.
Susţinătorii reformei au obţinut doar 58 de voturi din 100 într-un vot de procedură, în timp ce erau necesare 60, pentru a introduce textul pe ordinea de zi a Camerei superioare a Congresului şi a iniţia dezbaterile, informează Mediafax.
Aproape toţi republicanii au votat împotrivă, fiind ostili unor modificări prea radicale, în opinia lor, a atribuţiilor NSA, aflată în centrul unui scandal după ce Snowden a transmis documente secrete cotidianului The Guardian, în iunie 2013.
Eşecul de marţi urmează să determine amânarea pentru 2015 a oricărei dezbateri asupra reformei NSA, când o lege care reglementează activitatea agenţiei urmează să fie prelungită de către Congres sau să expire.
Proiectul de reformă, numit USA Freedom Act, privind prelungirea şi modificarea dispoziţiilor Patriot Act, adoptat de urgenţă după atentatele din 11 septembrie 2001, are scopul de a restrânge capacităţile de supraveghere ale NSA în Statele Unite şi de a creşte transparenţa, pentru a pune capăt anumitor practici care i-au şocat pe americani.”Era probabil cea mai bună ocazie de reformare a programului cu privire la metadatele telefonice, menţinând capacitatea Guvernului de a utiliza acest instrument în vederea împiedicării atentatelor”, a deplâns Dianne Feinstein, preşedinta democrată a Comisiei pentru Informaţii, referindu-se la programul care permitea NSA să colecteze date despre apelurile efectuate pe teritoriul Statelor Unite.
„Blocarea acestui proiect garantează că programele de supraveghere în masă ale NSA vor continua timp de cel puţin şase luni şi, potenţial, chiar mai mult”, a reacţionat Center for Democracy and Technology, una dintre numeroasele asociaţii care a depus acest proiectul de reformă.