Scandal la TVR. Tănase versus Lucaci!

0

Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, pentru Mediafax, că va lua o decizie în privinţa directorului Ştirilor TVR, Claudiu Lucaci, precizând că este nemulţumit de modul în care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie, care în opinia sa ar fi trebuit difuzate live.

Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), au solicitat public, marţi, demiterea lui Claudiu Lucaci din funcţia de coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri, din cauză că „televiziunea publică a fost singura televiziune care nu a prezentat manifestaţiile publice de vineri, 14 noiembrie”.

Potrivit lui Muraru, Carp şi Surugiu, care sunt membri în CA, din partea PNL, PDL, respectiv Administraţia Prezidenţială, astfel nu a fost respectat interesul public în prezentarea evenimentelor din perioada campaniei electorale. În acest sens, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, joi, pentru agenţia Mediafax că el a acţionat înaintea lui Muraru, Carp şi Surugiu şi i-a cerut lui Claudiu Lucaci „o notă explicativă” încă de luni.

„El s-a dus în concediu medical. Pe durata concediului medical nu poţi să aplici nicio sancţiune, nicio mutare, nimic. Îl aşteptăm să se întoarcă din concediu şi mi-a trimis nota explicativă. Am citit-o, am văzut despre ce e vorba. Îl aşteptăm să se întoarcă şi să vedem ce se va întâmpla. Nu vreau să mă antepronunţ sau să spun de acum ce am de gând să fac (…) E în concediu medical, îi doresc însănătoşire grabnică. Nu avem voie să acţionăm şi nici nu e corect”, a spus Stelian Tănase.

Tănase a mai spus că, din informaţiile sale, Lucaci şi-a luat concediu medical timp de o săptămână. „Nu la mine a venit cererea de concediu. Pot să o cer, dar nu vreau să fac pe poliţistul. E o situaţie jenantă, eu nu sunt poliţist”, a spus Tănase.

El a precizat că va lua o decizie în cazul lui Lucaci, după ce acesta va fi discutat în Comitetul Director şi în Consiliul de Administraţie al TVR.”Am să iau o decizie”, a spus Stelian Tănase, precizând însă că trebuie să respecte nişte regulamente din TVR, „care sunt foarte în dezavantajul conducerii”.”Dar totuşi sunt nişte posibilităţi. O să le explorăm. O să vedem. În orice caz, am fost foarte nemulţumit de situaţia care s-a produs în seara aia (pe 14 noiembrie, n.r.)”, a spus Tănase.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, s-a întâmplat „un fapt grav”. „Părerea mea, e un fapt grav, dar ce urmează mai departe nu pot să mă pronunţ, avem un Comitet Director, avem un Consiliu de Administraţie. Nu m-am afiliat cu colegii mei (Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, n.r.), pe care i-am susţinut şi sunt de acord cu gestul lor, pentru că eu trebuie să arbitrez Consiliul de Administraţie, dar lucrul care s-a întâmplat în acea seară (14 noiembrie, n.r.) nu are nicio justificare”, a spus Stelian Tănase.

El a precizat că TVR a difuzat informaţii despre protestele din 14 noiembrie doar în jurnalul din acea zi, de la ora 22.00.

„A difuzat la 22.00. A dat mai târziu, dar putea să se dea şi la 20.00. Existau toate condiţiile întrunite ca acele informaţii de la Cluj, de la Timişoara să fie date în jurnalul de la ora 20.00. Nu există şi nu am găsit până acum un motiv real – pentru că am stat de vorbă cu oamenii din redacţie – un motiv real pentru care să nu se fi dat. Şi am fost foarte frustrat că nu mi se pare în regulă să pierd competiţia cu alte televiziuni. Eu vreau să fiu primul la ştire, să dau primul, să dau mai amplu, mai bine, nu să lipsesc de pe piaţă”, a spus Stelian Tănase.

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, TVR ar fi trebuit să transmită în direct respectivele proteste, Stelian Tănase a răspuns: „Absolut. Da”.

Mai multe proteste au avut loc vineri, 14 noiembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, în care manifestanţii au solicitat, printre altele, fluidizarea procesului de vot în diaspora.

Până în momentul difuzării acestei ştiri, Claudiu Lucaci nu a răspuns la întrebările adresate de agenţia Mediafax, prin intermediul Departamentului de Comunicare al TVR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.