Stelian Fuia: “Dezvoltarea Agriculturii deschide calea bunăstării economice!”

Stelian Fuia, preşedintele Alianţei Naţionale a Agricultorilor, a acordat cotidianului “Cronica Română” un amplu interviu în care vorbeşte, tranşant, despre rolul pe care Alianţa pe care o conduce îşi propune să îl joace în dezvoltarea Agriculturii din România şi implicit în creşterea bunăstării economice a românilor din mediul rural şi nu numai. Fostul ministru al Agricultorii propune românilor un proiect economic de ţară, pe cât de ambiţios pe atât de realizabil, în care Agricultura joacă un rol crucial. Cei trei piloni importanţi propuşi de Alianţa Naţională a Agriculturilor vizează dezvoltarea economiei rurale, educaţia din mediul rural şi nu în ultimul rând serviciile medicale din mediul rural, toate aflate într-o criză fără precedent.

Cu argumente greu de contracarat, Stelian Fuia şi ANA rămân adepţii unui alt mod de a face politică, una în interesul cetăţenilor. În aceste condiţii, intrarea ANA în Parlament la alegerile din 2016 devine o necesitate absolută pentru cetăţenii din mediul rural. Fermierii, agricultorii, cetăţenii din lumea satelor au mai mult decât oricând nevoie de o voce care să le apere interesele. Agricultura poate salva România! Agricultura este cheia bunăstării economice!

 

Domnule Stelian Fuia, spuneţi cititorilor noştri câteva cuvinte despre dumneavostră, despre activitatea dumneavoastră politică…

Între anii 1982-1986 am urmat Liceul Agricol Fundulea după care, în 1993, am absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București. În perioada 1993-1999 am urmat studiile de doctorat în cadrul aceleiași Universități cu specializarea Management și Marketing în Agricultură. Între anii 1998-1999 am urmat diverse cursuri la universități americane: Harvard University (USA) – Strategic Marketing Management; Purdue University (USA) – Curs de specializare Management în Afaceri; Kellog University (USA) – Strategii de negocieri pentru manageri. În anul 2005 am obținut Executive Master în Business Administration Universități Preston, (USA) – Executive Master în Business Administration. De asemenea am mai urmat diferite cursuri interne ale companiei Monsanto (USA): vânzări, marketing, managementul proiectelor precum și în afaceri cu semințe și biotehnologii. Primul job l-am avut între anii 1993-1995 ca Specialist marketing la compania AgrEvo GmbH, biroul România. Au urmat apoi alte funcţii, printre care: Manager Vânzări – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrală și CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002); Director Executiv Procera Agrochemicals Romania (2002-2005); Director General SCDPMA Fundulea (2005-2007).

În politică am intrat în 2002 din dorinţa de a face lucrurile altfel, în oraşul Fundulea, judeţul Călăraşi, de unde sunt de fel. În 2004 am ajuns în Consiliul Judeţean Călăraşi şi în toamna aceluiaşi am candidat pentru un mandat de deputat. Nu am reuşit, însă, în 2004, ci abia în 2007 când am ocupat locul doamnei Adina Vălean care a fost aleasă europarlamentar. În 2008, am câştigat un nou mandat de deputat, ajungând, astfel, în prima linie a politicii, fiind numit în 2012 ministru al Agriculturii în Guvernul MRU. A fost o experienţă extraordinară!

Mandatul de ministru al Agricultorii a fost, însă, unul scurt, în condiţiile în care guvernul Ungureanu a căzut, destul de rapid, în urma unei moţiuni de cenzură. Cum aţi caracteriza acest mandat?

A fost un mandat extrem de scurt care a durat doar vreo 75 de zile. Experienţa a fost extrem de utilă pentru că am văzut că lucrurile se pot face şi altfel în cazul în care există voinţă politică. Dacă vrei să schimbi lucrurile cu adevărat trebuie să fii implicat sută la sută în ceea ce vrei să faci.

După 2012 fiind un om legat de mediul rural, de agricultură, de business, şi văzând exemplul Poloniei unde agricultorii sunt uniţi într-o forţă politică am iniţiat un proiect de partid agrarian pe care dorim să-l ducem în Parlament în 2016. Partidul s-a numit Mişcarea Agricultorilor din România, iar în vara, în urma unui Adunări Generale a fondatorilor, i-am schimbat denumirea în Alianţa Naţională a Agricultorilor.

Alianţa Naţională a Agricultorilor a candidat, cu rezultate promiţătoare, la alegerile europarlamentare din vara acestui an. Cum a fost contactul cu alegătorii, cu maşinile electorale extrem de bine unse ale partidelor şi grupărilor politice mari?

Este un alt tip de campanie. Când nu faci parte dintr-un partid mare şi vrei să iei parte la o campanie de asemenea calibru cu un partid mic, înfiinţat de doar câteva săptămâni, vă daţi seama că este foarte greu. În primul rând, nu ai structură teritorială, nu ai resurse financiare, nu eşti cunoscut de marea masă a alegătorilor. Am avut o campanie de promovare în mediul online, de comunicare şi relaţionare prin diferite canale de comunicare cu fermierii. Pentru noi, însă, a fost onorant că în această campanie pentru europarlamentare am obţinut un scor de aproximativ unu la sută, în condiţiile în care am desfăşurat o campanie cu resurse financiare mai mult decât modeste. Miza noastră electorală este, vă repet, intrarea în Parlament la alegerile din toamna anului 2016.

Care sunt proiectele majore pe care Alianţa Naţională a Agricultorilor le propune fermierilor, românilor, în special celor din mediul rural?

Din păcate, de 25 de ani toți vorbesc de Agricultură ca sector prioritar în fiecare campanie iar după aceea agricultura rămâne „la coada”priorităţilor! Este momentul ca toţi cei care crează plus valoare în Agricultură, și sunt peste un milion, să-și ia destinele în propriile mâini.

De altfel, Alianţa Naţională a Agricultorilor îşi îndreaptă politica, în primul rând, către mediul rural. Proiectul nostru politic este bazat pe trei piloni importanţi. În primul rând este vorba de dezvoltarea Agriculturii pentru că România are un potenţial imens în acest domeniu. Din păcate, Agricultura României are, după 25 de ani de la revoluție, un raport producție vegetală/animal de 65:35, specific unei țări subdezvoltate agricol, care produce și vinde materie primă dar importă alimente pentru a-și hrăni populația. În țări ca Olanda sau Germania, acest raport este invers față de România adică 30:70. Agricultura este considerată o industrie în ţările UE dezvoltate după ce a fost sprijinită și susţinută din surse publice să atingă un nivel înalt de performanţă şi stabilitate. În România, în cel mai bun caz, Agricultura a avut o contribuție de 6,5% la PIB, ori din calculele pe care experții Alianței Naționale a Agricultorilor le-au făcut, integrând producția agricolă, se poate ajunge la un plus de 5 până 7 miliarde euro la PIB,  fără să considerăm impactul deosebit pe orizontală.

Astăzi, agricultorii români muncesc pentru a capitaliza alte economii; dintr-o analiză făcută de experții ANA, pe date publice ale MFP, primele 10 corporații din agribusiness (imputuri și trading) au realizat în 2012 o cifră de afaceri de 1,69 de miliarde de euro, un profit brut de 3,5 de milioane de euro și un impozit pe profit de 2,5 milioane de euro, ori 0,154% din cifra de afaceri. De aceea statul trebuie să sprijine și să se bazeze pe capitalul românesc, care crează plus valoare și bunăstare, care platește taxe aici.

De aceea considerăm că este nevoie de un proiect de țară economic și repet, noi propunem Agricultura! România trebuie să se întoarcă la muncă: trebuie să punem punct concepției că ne mai putem îmbogăți vreodată din specula cu terenuri și trebuie să începem să muncim fiecare bucată de pământ care nu este numai un bun privat, dar este și un bun public!

În consecinţă, primul pilon important este, în opinia noastră, dezvoltarea economiei rurale. Nu putem discuta de o agricultură dezvoltată fară o economie rurală dezvoltată; creșterea nivelului de trai în mediul rural nu înseamnă numai apă și canalizare la poartă… locuitorii din rural trebuie să aibă locuri de muncă, venituri pentru a-și permite aceste servicii! Într-un cuvânt: bunăstare!

Al doilea lucru important pentru Alianţa Naţională a Agricultorilor este mediul rural şi educaţia din mediul rural. Alarmant este faptul că din mediul rural doar 4,7% dintre copii ajung să urmeze cursurile universitare. Şi asta nu pentru că sunt mai puţini dotaţi, ci pentru că sistemul nu le oferă şanse egale cu ale elevilor din mediul urban. Alianţa Naţională a Agricultori îşi propune să demareze proiecte concrete în domeniul educaţiei în favoarea copiilor din mediul rural. Să nu uităm că marii cărturari ai României nu au fost născuţi în centrul Bucureştiului. Aceştia s-au născut în lumea satelor, în mijlocul neajunsurilor şi nevoilor. Spiru Haret spunea „cum arată astăzi școala va arăta mâine țara” ori școala astăzi nu arată deloc bine: astăzi doar 45% dintre copii din mediul rural termină școala primară.

Al treilea punct important propus românilor de Alianţa Naţională a Agricultorilor se referă la serviciile de sănătate din mediul rural. Este inadmisibil ca în România anului 2014, spre exemplu, salvarea să sosească la un bolnav din Bucureşti în 15 minute, în timp ce la o persoană din mediul rural să ajungă în câteva ore! Concret, România înregistrează 188,9 medici/100.000 locuitori, cu o diferenţă majoră între mediul urban – 301/100.000 şi mediul rural 58/100.000 locuitori.

Cum a abordat Alianţa Naţională a Agriculturilor campania pentru alegerile prezidenţiale din acest an?

Alianţa nu a avut în această campanie electorală un candidat, în schimb, atât eu cât şi colegii mei, am urmărit cu interes dezbaterile şi am constatat cu dezamăgire că niciunul dintre candidaţi aflaţi în cursă nu au avut un proiect de ţară pe care să-l prezinte populaţie. A fost o dezbatere de genul „cine împotriva cui”. ANA propune agricultorilor, fermierilor, tuturor românilor din mediul rural, un proiect de ţară economic, cu Agricultura ca pilon central, un proiect care să dea stabilitate şi creştere economică. Vă dau spre exemplu două proiecte de ţară, politice ce-i drept, care s-au încheiat cu succes. În 2004 am reuşit să intrăm în NATO şi în 2007 în Uniunea Europene, două lucruri extraordinare. Nu ştiu cât de integraţi suntem noi în UE, dar important este că suntem acolo. Noi credem că Agricultura este un sector care se poate dezvolta foarte repede. Să nu uităm că Agricultura a avut în permanenţă un rol important. Spre exemplu, Ceauşescu a industrializat România prin intermediul Agriculturii. A exportat produse agricole şi a importat tehnologie. Noi în România în următorii cinci ani nu vom putea produce avioane, dar vom putea avea o agricultură mult mai performantă decât cea de astăzi.

(Va urma)

Un interviu realizat de Iulian Badea

 Partea a doua a interviului cu Stelian Fuia, preşedintele Alianţei Naţionale a Agricultorilor, va fi publicat marţi pe site-ul cotidianului „Cronica Română”.

Citește și
2 Comentarii
  1. […] Un interviu realizat de Iulian Badea (Cronica Romana) […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.