„Vals sărind peste timp”, concert de anul nou la Sibiu

Pentru cel de al VI-lea an consecutiv, Concertul de Anul Nou în Sibiu le propune iubitorilor de cultură un program inedit de Revelion: ”VALS sărind prin timp”, reinventând vechiul dans de societate prin diverse ipostaze interpretative, de la partiturile vieneze ale secolului XVII, la valsurile lui Strauss, ritmul nebunesc ”a deux temps” din secolul IX, sau pașii din competițiile sportive, până la un modern vals simfonic – rock.

Pasageri în mașina timpului, vom păși împreună peste ani într-o producție complexă, cu costume, lumini și apariții spectaculoase, urmată de tradiționalul toast cu șampanie în foaierul elegant al Filarmonicii sibiene.

  Reamintim că luna trecută în sala Thalia a avut loc stagiunea aniversară a celor 65 de ani de muzică la Sibiu, respectiv a celor 65 de ani de activitate muzicală instituţionalizată (1949-2014).

Programul concertului de deschidere a cuprins lucrări semnificative – Simfonia a IX-a de Schubert „Marea simfonie”, Uvertura „Fidelio” de Beethoven şi Concertul pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski – şi i-a avut ca invitaţi de seamă pe dirijorul austriac Walter Gugerbauer şi pe solistul Gabriel Croitoru „lider al elitei viorii în România”.

„Următoarele concerte din primul trimestru al noii stagiuni reflectă aceeaşi preocupare pentru calitatea concertelor, prin invitarea unor artişti de marcă din ţară şi din străinătate şi prin stabilirea unor programe atractive pentru publicul spectator. Astfel, primul trimestru al celei de-a 65-a stagiuni a Filarmonicii de Stat Sibiu va avea ca invitaţi, printre alţii, pe dirijorii Gottfried Rabl (Austria), Walter Hilgers (Germania), François Robert Girolami (Franţa), Lubnan Baalbaki (Liban), Ilarion Ionescu-Galaţi, Valentin Doni, Jozsef Horváth, Romeo Rîmbu, Daniel Manasi (România) şi soliştii Constantin şi Vlad Bogdănaş (Franţa), Horia Mihail, Florin Ionescu-Galaţi, Daniel Podlovschi, Cristian Florea, Ştefan Doniga, Mihai Diaconescu ş.a. (Romania). O achiziţie remarcabilă a filarmonicii a constituit-o desemnarea în funcţia de prim-dirijor a maestrului Gabriel Bebeşelea – unul dintre cei mai promiţători tineri dirijori din România de la ora actuală”, spun organizatorii.

Din agenda de concerte a primului trimestru al acestei stagiuni au făcut parte şi cele două concerte extraordinare: Concertul din 1 decembrie, dedicat Zilei Naţionale a României şi Concertul de Crăciun din 18 decembrie.

„Programele primului trimestru urmăresc menţinerea unui echilibru între clasic sau modern şi chiar contemporan, între reluări sau prime audiţii locale sau absolute. Astfel vor putea fi ascultate pagini simfonice sau concertante celebre (printre care Simfonia a III-a de Brahms, Simfonia a III-a de Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia a II-a de Beethoven, „Anotimpurile” de Vivaldi, Rapsodia „España” de Chabrier, Simfonia „Manfred” de Ceaikovski, Concertele pentru vioară de Brahms sau Ceaikovski, Concertul nr. 1 pentru pian de Ceaikovski sau Burlesca pentru pian de Richard Strauss) sau capodopere mai puţin promovate („Pinii din Roma” de Respighi, „La tragédie de Salomé” de Florent Schmitt, Concertul pentru violoncel de Friedrich Gulda, Dublul concert pentru clarinet (vioară) şi violă de Bruch), până la prime audiţii: Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, în interpretarea pianistului Ştefan Doniga sau Muzică pentru oboi, violoncel, orchestră de coarde, celestă şi percuţie, aparţinând compozitorului clujean Hans Peter Türk, în interpretarea lui Klaus Philippi (oboi) şi Christian Hoffmann (violoncel)” mai spun organizatorii.

Stagiunea 2014-2015 a marcat, totodată, împlinirea a 10 ani de la inaugurarea Teatrului Thalia, modernizat anul trecut prin amenajarea adecvată a scenei de concert, acţiune înfăptuită cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.