Violonistul Alexandru Tomescu concertează în SUA

0

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român de la New York l-a invitat pe prestigiosul violinist român, Alexandru Tomescu, pentru o serie de trei concerte, la New York și Washington, DC.

Primul concert din această serie remarcabilă va avea loc în 26 noiembrie, ora 18, la Millennium Stage – Kennedy Center, din Washington, DC, unde Alexandru Tomescu va interpreta Paganini și Enescu.

În 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, Alexandru Tomescu va concerta în celebra sală de concerte Weill, de la Carnegie Hall, prezentând, sub titlul ”Paganini – înger sau demon?”, versiunea integrală a Capriciillor lui Paganini, cea mai dificilă colecție de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară.

Iată un citat relevant, care, deși se referă doar la un singur concert al lui Alexandru Tomescu, poate fi extins la întreaga sa carieră: „Alexandru Tomescu scoate o muzică nemaipomenită din Capriciile de Paganini, evidențiind contraste, lasând fiecare frază să trăiască şi să respire. M-am aşteptat la o seară cu şampanie spumoasă, însă Alexandru Tomescu a servit whiskey” (David Larsen – „Metro Magazine”, New Zeeland).

În 3 decembrie, Alexandru Tomescu va interpreta fragmente din proiectul său de success ”Paganini – înger sau demon?” și Enescu, pentru distinșii oaspeți ai Misiunii Permanente a României la ONU.

Capriciile lui Paganini se numără printre cele mai dificile lucrări scrise, vreodată, pentru vioară. Cele aproximativ 80 de minute de glorie și paroxism muzical sunt rareori abordate de către violoniști, și puțini dintre aceștia se încumetă să le înregistreze. Printre violoniștii care au acceptat această provocare, se numără Ruggiero Ricci, Salvatore Accardo, Itzhak Perlman, Michael Rabin, Midori și, bineînțeles, Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu consideră proiectul ”Paganini – înger sau demon?” un punct de cotitură în cariera sa. După ce a studiat în Elveția cu Tibor Varga și în SUA cu Eduard Schmieder, a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, dorind să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora. Alexandru Tomescu a susținut concerte în săli de prestigiu ca Théâtre des Champs Elysées din Paris, Metropolitan Art Space din Tokyo, și Carnegie Hall din New York, sub bagheta unor mari dirijori ca Valery Gergiev, Kurt Masur și Christoph Eschenbach.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.