Dan Cristian Popescu identifică marii perdanţi ai scrutinului din 16 noiembrie
Cotidianul „Cronica Română” publică astăzi partea a doua a interviului cu deputatul PDL, Dan Cristian Popescu, în care acesta vorbeşte, printre altele, despre marii perdanţi ai scrutinului din 16 noiembrie, de conflictul major din PSD şi nu în ultimul rând de mandatul preşedintelui ales, Klaus Iohannis, cel care va răspunde, susţine Popescu, uriaşelor aşteptări ale populaţiei.
Să înţelegem că schimbarea de limbaj a liderilor PSD, în special a premierului Ponta, după pierderea alegerilor, a fost generată doar de teama cronică a pierderii privilegiilor guvernării?
Astăzi, în PSD, există un conflict major. Tocmai pentru că liderii PSD sunt incapabili să înţeleagă de ce au pierdut. Şi, în consecinţă, cel mai uşor pentru ei este să dea vina unul pe altul. Fuga de responsabilitate este, acum, sport de performanţă în PSD. Dând vina unii pe alţii, cei care nu au probleme cu justiţia îi acuză pe cei care sunt anchetaţi de faptul că sunt responsabili de acest eşec. Şi atunci, scandalul în PSD este previzibil. Pentru că trebuie să fim corecţi şi să spunem tranşant că mulţi parlamentari PSD s-au opus vehement adoptării măsurilor luate marţea trecută în Parlament: respingerea legii graţierii şi amnistiei, ridicarea imunităţii mai multor senatori şi deputaţi cu probleme în Justiţie etc. Au fost fricţiuni evidente între membrii PSD, chiar la tribuna Parlamentului. Preşedintele Camerei Deputaţilor a ameninţat cu demisia în cazul în care nu va fi respins proiectul legii amnistiei şi graţierii. Au fost, de asemenea, multe voci din UNPR care nu au vrut să respingă acest proiect. Nu ştiu cât o să mai meargă PSD pe această politică de concesii, de mimare a responsabilităţii. Realitatea este că liderii PSD nu înţeleg situaţia în care se află. Nu sunt capabili să identifice un diagnostic corect și un tratament, în acest sens. Şi dacă nu ştii ce boală ai, nu ştii ce medicament trebuie să iei. Te tratezi empiric şi în consecinţă boala în loc să se vindece, se va agrava.
Vedeţi posibilă o colaborare instituţională, fără fricţiuni majore, între preşedintele ales, Klaus Iohannis şi premierul Ponta?
O colaborare instituţională este posibilă între oricare două persoane. Preşedintele are anumite atribuţii, premierul şi echipa pe care o conduce, alte atribuţii. Nu ştim, însă, rezultatele care vor fi generate de această colaborare. Preşedintele Iohannis vine cu foarte multe voturi în spate, cele mai multe din ultimii 14 ani. Şi atunci cuvintele sale au o greutate majoră. Pe de altă parte, PSD, fiind măcinat de un conflict intern, nu-şi permite un alt conflict paralel. Ar fi sinucigaş pentru PSD să deschidă două fronturi de luptă. Şi atunci cel puţin până în PSD se va ajunge la un echilibru, la un status quo, Klaus Iohannis se va impune. Când PSD se va replia, într-o formulă sau alta, putem asista din nou la conflicte. Mai mult, nu pot anticipa în acest moment.
Îl vor percepe liderii PSD pe Iohannis, fie şi după replierea de care vorbeaţi, ca pe un pericol major în eventualitatea alegerilor locale şi parlamentare din 2016?
Cu o locomotivă de anvergura lui Iohannis, PNL va putea lua faţa PSD la viitoarele scrutine electorale… Dacă nu schimbă nimic, PSD va pierde la scor alegerile locale şi parlamentare din 2016. Sigur că preşedintele Iohannis va fi un vector important şi al campaniilor din 2016. Chiar dacă nu se va implica în aceste campanii electorale, va rămâne simbolul luptei împotriva PSD. Atacurile la Iohannis s-au dovedit a nu aduce vreun plus PSD. Doar votanţii PSD care ar fi votat oricum cu Ponta la aceste alegeri au fost, probabil, interesaţi de manipulările pesediştilor şi anume că Iohannis va vinde Ardealul, va tăia pensiile, îl va pune pe Băsescu premier etc. Acest comportament abuziv, manipulator, obraznic, al PSD a avut un efect invers, aducând mulţi români, care poate nu ar fi ieşit la vot, în postura de a-l apăra pe Iohannis. Toate aceste aberaţii la adresa lui Iohannis l-au victimizat pe acesta în ochii multor alegători. Dacă PSD va veni şi pe viitor cu acest tip de atacuri, rezultatele vor fi similare!
Pe de altă parte, nu cred că Iohannis va face greşeli majore care să deschidă căi de atac pentru PSD. Cred mai degrabă că soluţia pe care o are PSD este foarte clară şi anume reformarea. Să scape de corupţi, chiar cu preţul de a pierde anumite fiefuri. Dar până la urmă, în momentul când vor înţelege că este nevoie de alte metode electorale, baronii corupţi nu vor mai fi de folos partidului. Din simplul motiv că aceşti baroni nu se pot plia la realitate, la decenţă, la respectarea legii şi implicit la aşteptările milioanelor de români. Şi atunci în mod automat se va scăpa de aceste personaje politice.
Care va fi strategia PNL până la alegerile locale şi parlamentare din 2016? Se va încerca preluarea Puterii printr-o moţiune de cenzură şi crearea unei noi majorităţi parlamentare?
Pentru a prelua guvernarea este obligatoriu ca actualul guvern să primească un vot de blam în Parlament. Ca să cadă guvernul Ponta este nevoie în primul rând să depui o moţiune de cenzură. Tehnic, nu se mai poate depune o moţiune în actuala sesiune parlamentară. Pe de altă parte, varianta demisiei lui Ponta este exclusă pentru că în cazul acestei opţiuni Ponta dispare din viaţa politică. Singura sa şansă este menţinerea în funcţia de premier până la liniștirea apelor în PSD.
O moţiune de cenzură poate fi depusă, cel mai devreme, după 1 februarie 2015. Prima ocazie pentru a cădea guvernul Ponta ar putea apărea prin martie-aprilie. Iar votul în parlament va fi în funcţie de performanţele economice ale guvernului și nu exclud ca acesta să cadă.
Au liderii ACL interesul să preia hăţurile guvernării până la alegerile din 2016? Electoral vorbind…
Dacă gândim în termeni strict electorali nu există un interes în a prelua guvernarea pentru că util ar fi să îi lăsăm să se facă de râs. Să nu uităm faptul că PSD a promis foarte multe fără acoperire, lucruri pe care orice om care înţelege puţină economie îşi dă seama că guvernarea Ponta nu le poate duce la îndeplinire. Iar PSD, în consecinţă, se va prăbuşi şi mai mult în intenţiile de vot. Dar calculul despre care vorbim nu poate fi făcut doar electoral pentru că, este adevărat, se fac de râs Ponta şi PSD, dar vor fi afectaţi şi milioanele de români din această ţară. Şi atunci, normal, PSD trebuie să piardă puterea cât mai repede. Dacă ar ţine de noi şi mâine i-am scoate de la guvernare şi am propune un guvern nou. Fie el unul politic sau de tehnocraţi. Orice variantă este mult mai bună decât guvernul Ponta.
De altfel, românii vor o nouă clasă politică, cea actuală trebuie reformată rapid. Se cer figuri noi, oameni noi, necompromişi, neatinşi de probleme penale. Este necesar un nou guvern şi noi nu dăm înapoi. Din păcate, această situaţie nu ţine doar de noi.
În eventualitatea trecerii unei moţiuni de cenzură apare problema unei noi majorităţi. Şi aici apare o problemă de moralitate pentru că, din păcate, un guvern ACL nu poate fi susţinut în actualul parlament, fără traseişti. Este şi aici o discuţie amplă în sensul în care trebuie să vezi pe cine poţi lua şi pe cine nu, dintre aceştia, mai ales că mulţi dintre traseişti vin şi cer diverse avantaje. Dacă începi să faci compromisuri rişti să te duci în aceeaşi direcţie ca PSD!
Dacă ne gândim, însă, la interesele României şi asta facem, trebuie să schimbăm cât mai repede guvernul Ponta.
Victoria lui Iohannis va deschide mai larg porţile unificării partidelor de dreapta, în condiţiile în care există partide precum PMP; PNŢCD, care sunt reticente în realizarea unei fuziuni cu PNL?
Chiar mă gândeam zilele acestea la numele celor care vor ieşi din prim-planul politicii după 16 noiembrie. Marii perdanţi sunt patru persoane şi două partide. Vorbesc aici de Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Elena Udrea. Cele două partide care au murit, înainte să se nască, sunt PMP şi PLR. Electoratul a arătat foarte clar că merge în două direcţii mari: PNL şi PSD. Restul partidelor rămân în zona exotică a politicii.
Sunteţi convins că noul preşedinte Klaus Iohannis, urcat pe acest uriaş val al popularităţii, va reuşi să răspundă uriaşelor aşteptări ale populaţiei?
Sunt convins că da. Va face tot ceea ce ţine de el să răspundă acestor aşteptări şi cel puţin în viitorul apropiat cei ce i se vor opune vor pierde.
Un interviu realizat de Iulian Badea