Alianţa Naţională a Agricultorilor, o soluţie (politică) pentru România!(I)

 Alianţa Naţională a Agricultorilor apără, de luni bune, interesele fermierilor din România. În ciuda faptului că vorbim de un partid aflat la început de drum, încă neparlamentar, cu pârghii reduse în actul decizional, fie el la nivel parlamentar sau executiv, liderii acestei formaţiuni, în frunte cu Stelian Fuia, un fost ministru al Agriculturii, au înţeles necesitatea apărării drepturilor milioanelor de români din mediul rural, uitaţi de fiecare dată de decidenţii de la Bucureşti.

Potrivit lui Stelian Fuia, există grupuri de fermieri, în multe judeţe, care se coagulează în această perioadă, în următoarele şase luni, partidul urmând a fi structurat la nivelul întregii ţări. Va urma, inevitabil, unCongres care să dea o nouă formă şi forţă partidului. De altfel, liderii ANA sunt conştienţi de faptul că structura organizatorică este esenţială pentru a merge mai departe şi pentru a intra în viitorul Parlament.

“Este evident că la alegerile din 2016 trebuie să avem un partid puternic, bine poziţionat în mediul rural şi nu numai, care să ne aducă la locale un rezultat bun şi, bineînţeles, la parlamentare un scor care să ne permită întrarea în viitorul Parlament. Doar în acest mod vom putea apăra, la nivel legislativ, interesele celor care ne-au învestit cu increderea lor”, susţine preşedintele Fuia, cel care este decis să critice vehement orice fel de iniţiativă adoptată de guvernul Ponta care nu va fi în favoarea celui peste un milion de fermieri.

De altfel, Stelian Fuia o spune cu regret: “Din păcate, de 25 de ani toți vorbesc de Agricultură ca sector prioritar în fiecare campanie, iar după aceea agricultura rămâne „la coada”priorităţilor!“.

Obiectivele Alianţei Naţională a Agricultorii sunt pe cât de ambiţioase, pe atât de realizabile. Strângerea rândurilor tuturor fermierilor în jurul unui partid creat pentru ei trebuie să reprezinte o prioritate pentru toţi cei care cred în susţinerea şi dezvoltarea Agriculturii, situaţie ce ar aduce miliarde de euro anual la PIB.

Indiferent de guvernare, alianţă, coaliţie, decidenţii politici s-au plâns, cu fiecare ocazie, de precaritatea şi insificienţa fiecărui proiect de buget. Ni se spune, cu un tupeu fantastic, că nu sunt fonduri suficiente pentru Sănătate, Educaţie, Cercetare, Ordine Publică… Cu toate acestea, potenţialul uriaş al Agriculturii nu a fost valorificat niciodată, deşi fiecare leu băgat în acest domeniu s-ar întoarce multiplicat de “n” ori în bugetul de stat.

Programul politic al ANA oferă soluţii pertinente, de bun simţ, soluţii care au lipsit, din păcate, până acum. Poate a venit, în sfârşit, vremea să renunţăm la demagogie, devalizarea bugetului de stat şi dispreţul faţă de alegători şi să trecem la fapte. Să o luăm pas cu pas, să reprioritizăm paşii următori şi să dăm Cezarului, adică Agriculturii, ce este al Cezarului!

ANA îşi propune ca prin reformarea sistemului agricol să realizeze o dezvoltare reală a mediului economic rural și valorificarea potențialului agricol al Romaniei, astfel încat să se asigure bunăstarea agricultorilor și a populației rurale precum și securitatea alimentară a României.

ANA propune agricultorilor, fermierilor, tuturor românilor din mediul rural, un proiect de ţară economic, cu Agricultura ca pilon central, un proiect care să dea stabilitate şi creştere economică.

ANA consideră ca o adevărată eficientizare a sistemului agricol are la bază proprietatea agricola reală, respectiv proprietatea funciară și protejarea acesteia ca o prorietate privată, dar și ca o resursă națională. Printre priorităţi se numără:

  1. crearea unei piețe funciare reale și eliminarea caracterului speculativ al tranzacțiilor cu terenuri, prin înscrierea în cartea funciară a tuturor terenurilor agricole, cu sprijinul statului, pentru a evidenția clar proprietatea;
  2. formarea unei Bănci Funciare, care să contribuie la comasarea terenurilor, ca bază a eficientizării exploatării terenului agricol și creerea unei piețe funciare reglementate;
  1. formarea unui Fond de Garantare a Creditului Funciar care să sprijine agricultorii români să achiziționeze terenuri și să participe la Piața Funciară;  Terenul agricol este un bun privat sau public, funcție de proprietate dar și o resursă publică națională, de aceea ANA consideră ca terenul agricol trebuie exploatat cu prioritate de către agricultorii români;

Mai mult, Alianţa Naţională a Agricultorilor militează pentru consolidarea exploatațiilor agricole care produc pentru piață, ca bază a eficientizării modului în care terenul agricol este folosit, concomitent cu susținerea exploatațiilor de subzistență, ca mod de protejare a populației rurale defavorizate;

ANA sustine, de asemenea, politici sectoriale în domeniul agricol care să contribuie la integrarea producției agricole, ca bază a dezvoltării mediului economic rural:

  1. prioritizarea sectorului zootehnic, ca modalitate de integrare a producției agricole primare, obținerea de produse zootehnice cu valoare adaugată mare și creerea de locuri de munca în mediul rural;
  2. transformarea Romaniei dintr-un exportator de produse agricole și importator de produse alimentare, intr-un jucator global pe piața produselor agro-alimentare;
  1. reduceri de impozit pe profit pentru profitul reinvestit în activități de integrare a producției agricole;

Investițiile conexe domeniului agricol,  care să creeze locuri de muncă pentru populația activă din mediul rural reprezintă o altă miză a ANA.

De asemenea, Alianţa susţine că nevoie de un program național de conștientizare a avantajelor consumului de produse alimentare românești șisusține introducerea unui astfel de program cu susținerea statului și a patronatelor din domeniul agro-alimentar. ANA consideră ca obiectivul politic prioritar al agricultorilor fața de PAC este obținerea de condiții de plată egale pentru toți fermierii europeni, indiferent de naționalitate.

Reducerea TVA la produsele alimentare, de la 24% la 9, reducere a fiscalitatii, respectiv scaderea impozitului unic de la 16% la 10%, reducerea CAS cu 5%; sunt alte ţinte pe care liderii ANA le cred realizabile.

O concluzie se impune mai mult ca oricând: fără o Agricultură competitivă, România va continuă să caute soluţii disperate pentru a supravieţui de la an la an. Iar guvernanţii de ieri, de astăzi şi în mod cert cei de mâine trebuie să înţeleagă, că orice leu băgat în Agricultura reprezintă o uriaşă investiţie pentru prezent şi viitor.

I. Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.