Seară de jazz: ”Bosnia Partaj”

Poeta Miruna Vlada împreună cu actrița și vocalista Ana Maria Galea  acompaniate de pianistul Daniel Csikos își dau întâlnire joi 11 decembrie 2014 de la ora 20.00 în ”Sufrageria J’Ai Bistrot” din  Tîrgu Mureş.

Puternicele versuri cuprinse în ultimului volum al Mirunei Vlada ”Bosnia Partaj”  vor întâlni intervențiile muzicale ale Anei Maria Galea în încercarea de a descoperi , sperăm noi, câteva trăiri artistice autentice ce vor provoca auditoriul să aleagă între muzica poeziei sau poezia muzicii. Astfel, joi, 11 decembrie, începând cu orele 20.00, cele două voci artistice, acompaniate la pian de Daniel Csikos vor îmbina jazzul și poezia într-un nou experiment cultural.

Miruna Vlada s-a născut pe 17 august 1986, la Bucureşti. Formată la Cenaclul Euridice, coordonat de Marin Mincu, a debutat în 2004 cu volumul Poemextrauterine, la editura Paralela 45, cu o prezentare de Angela Marinescu şi prefaţă de Octavian Soviany. Cartea a primit câteva premii naţionale pentru debut în poezie. În 2007 publică la Editura Cartea Românească volumul de versuri Pauza dintre vene, însoţit de un CD în lectura autoarei. Este inclusă în antologiile cu cei mai importanţi tineri poeţi din România. În paralel cu activitatea de poetă, Miruna Vlada a derulat şi numeroase activităţi de organizare de evenimente culturale – a moderat lecturi de poezie, lansări de carte în spaţii neconvenţionale, dezbateri despre poezie, experimente inter-art. Selecţii din poezia ei au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, sârbă, germană, italiană şi poloneză. A fost invitată la lecturi publice internaţionale în Austria, Marea Britanie, Belgia, Polonia şi Germania. A studiat ştiinţe politice la SNSPA Bucureşti, iar din 2013 este doctor în relaţii internaţionale cu o cercetare pe europenizarea Federaţiei Bosnia şi Herţegovina.

În Bosnia. Partaj, Miruna Vlada surprinde o faţă însolită a autobiografismului; aici drama personală se îmbină cu tragedia unui spaţiu geografic blestemat de istorie (Balcanii de Vest), dragostea dobândeşte ceva din atrocitatea războiului şi din culoarea sângerie a genocidului. Totul situându-se sub semnul secesiunii cu orice preţ, a „partajului” care generează traume greu vindecabile. Poeta îşi găseşte în Bosnia un fel de patrie adoptivă, ce îi reflectă ca o oglindă propriile nelinişti şi crispări interioare şi poate spune cu îndreptăţire, în această carte de maturitate, Bosnia bin ich, descoperind pretutindeni mărcile tragicului.

„Auden observa undeva că există anti-fascişti dedicaţi care-şi conduc viaţa erotică de parcă ar invada Polonia. În Bosnia. Partaj, Miruna Vlada procedează oarecum convers anti-fascistului lui Auden – scrie, adică, despre lumea atroce din Bosnia pasionale poeme de dragoste. Poezia ei e o Bosnie devastată & splendidă, după cum Bosnia ei e un poem devastat & splendid. Dincolo de asta, important mi se pare că, printr-o astfel de înţelegere a poeziei ca empatie pentru marginalii distruşi de Istorie, Miruna Vlada reabilitează, în sfârşit, la noi conceptul de poezie politică. Cea mai bună carte a ei, fără dubiu.” – Radu Vancu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.