Avalanșe în Munții Făgăraș

Turiștii trebuie să nu practice sporturile de iarnă în zonele cu risc de avalanșă situate în masivul Făgăraș, la peste 2.000 de metri altitudine, mai sus de zona cabanelor de la Bâlea Lac, unde, deși este zăpadă mai puțină față de alți ani, deja s-au produs avalanșe, afirmă șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, potrivit Agerpres.

„În acest moment, stratul de zăpadă, în zona înaltă, la peste 2.000 de metri, măsoară peste 60 de centimetri. Zăpada nu este stabilă. Am fost zilele trecute la Bâlea și s-au produs mai multe avalanșe. Ca recomandare pentru turiști, să nu încerce să intre în zone cu risc de avalanșe, în zone cu pantă înclinată, să evite totuși în perioada când condițiile meteo nu permit vizibilitate bună să practice sporturi de iarnă. Stratul de zăpadă nu este consolidat și din această cauză se pot produce avalanșe. Chiar dacă nu sunt de mari dimensiuni, avalanșele sunt periculoase”, a explicat șeful Salvamont Sibiu.

El spune că, deși este zăpadă mai puțină față de alți ani, pericolul de avalanșe persistă.

„Această perioadă, față de alți ani, e cu zăpadă mai puțină. Zăpada care este acum era încă din noiembrie, în alți ani. Dar analizând datele în legătură cu stratul de zăpadă, pericolul este inevitabil”, susține lui Adrian David.

Șeful Salvamont Sibiu avertizează că „traseele turistice din zona înaltă a munților Făgăraș, respectiv de la nivelul cabanelor, în sus, sunt închise, tocmai pentru a evita producerea de avalanșe cu victime”.

Stratul de zăpadă la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, măsoară în prezent 72 de centimetri. Accesul la cabanele de la Bâlea Lac se face doar cu telecabina, Transfăgărășanul fiind închis circulației.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.