Scăderea mortalității la bolile cardiovasculare

0

Noul președinte al Societății Române de Cardiologie (SRC), medicul Gabriel Tatu-Chițoiu, a anunțat joi într-o conferință de presă că obiectivul principal al societății este scăderea mortalității provocate de bolile cardiovasculare, potrivit Agerpres.

otrivit acestuia, în următorii trei ani, societatea își propune să contribuie prin experții săi atât la identificarea cauzelor care conduc la o mortalitate cardiovasculară mare, cât și la identificarea și implementarea soluțiilor care pot conduce la ameliorarea acestei situații.

Începând cu 1 ianuarie 2015 va fi activă o aplicație on-line de autodiagnostic a hipertensiunii arteriale, a anunțat Tatu-Chițoiu. Utilizând această aplicație oricine va putea să învețe să își măsoare singur tensiune arterială, fără a fi nevoie să apeleze la cadrele medicale.

Tatu-Chițoiu a precizat că SRC vizează inițierea Programului Național ‘Și tu poți salva o viață’ destinat educației privind resuscitarea cardiorespiratorie în școli, în colaborare cu Medicina de Urgență, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Secretarul de stat Dorel Săndesc a declarat că acest program ar putea fi implementat în școli în Săptămâna „Școala Altfel”.

„Pe plan internațional, SRC va miza pe participarea activă la programele și proiectele regionale și europene destinate prevenției și combaterii bolilor cardiovasculare. Ambiția Societății Române de Cardiologie este de a crea un pol al Cardiologiei din Europa de Sud-Est prin parteneriate cu societățile de cardiologie din țările limitrofe”, a precizat președintele SRC.

Toată această activitate se va baza pe contribuția celor zece grupuri de lucru ale SRC, pe conlucrarea permanentă cu Fundația Româna a Inimii și pe parteneriatele pe care le-a creat deja sau care vor fi create în viitorul imediat cu organizații profesionale, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și cu alte structuri administrative, a adăugat el.

„Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, 60% dintre români decedând printr-o astfel de boala. Prin comparație, media țărilor europene este de 46%. Strategia noastră pentru următorii trei ani va fi de tip Cardiologie aplicată, prin acesta înțelegându-se implicarea activă a Societății de Cardiologie în deciziile de politică sanitară, dedicate ameliorării stării de sănătate cardiovasculară a populației României”, a declarat Gabriel Tatu-Chițoiu.

Potrivit acestuia, la fiecare 9 minute un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut.

Până în prezent, SRC a semnat parteneriate cu Societatea Română de Pneumologie — parteneriat destinat luptei împotriva fumatului, cu Federația Asociațiilor Studenților Mediciniști din România, cu Ministerul Sănătății.

„De-a lungul anilor, colaborările dintre Societatea de Cardiologie și Societatea de Pneumologie au crescut exponențial odată cu înmulțirea prezențelor la congresele naționale. Concomitent, la Forumul de Prevenție am debutat cu primele reacții în domeniul politicilor de control al tabagismului din România, factor cauzal și de risc comun atât pentru afecțiunile cardiovasculare, cât și pentru cele respiratorii. În condițiile în care avem ‘dușmani’ comuni reprezentați de fumat, poluare, alimentație necorespunzătoare, dar și unele comorbidități agravante pentru patologiile din cele două specialități, puterea reacțiilor medicale ale celor două societăți va sta în crearea de parteneriate în conlucrare. În acest sens am parafat acest parteneriat, care va permite coordonarea și concentrarea acțiunilor noastre în așa fel încât pe viitor să contribuim decisiv la diminuarea expunerii fumătorului pasiv, scăderea prevalenței fumătorilor activi și înlăturarea altor factori importanți pentru sănătatea plămânilor și a aparatului cardiovascular’, a afirmat prof. dr Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.