Seară omagială Jancy Korossi

0

Sâmbătă, 20 decembrie 2014, ora 19:00, pe scena Operei Maghiare din Cluj-Napoca,Ramona Horvath Trio din Franţa, Opera Maghiară Cluj şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român şi Advantage, prezintă SEARA OMAGIALĂ JANCY KOROSSY.

Considerat de critici ca cel mai important muzician de jazz născut în România, pianistul şi compozitorul Jancy Korossy, originar din Cluj, a pus bazele „Jazzului în România”, încă din anii 50′, fiind şi primul muzician care a prelucrat folclorul românesc în jazz. Stabilit în SUA din finele anilor ’60, Korossy a continuat să cânte alături de nume importante ale jazzului american.

Pianista Ramona Horvath a fost eleva şi partenera de scenă a lui Jancy Korossy, cei doi au susţinut concerte de mare succes în toată Europa, şi au înregistrat CD-ul „Dor de Acasă”, premiat cu titlul

Cu ocazia acordării titlului de „Cetăţean de onoare al Municipiului Cluj” artistului Jancy Korossy (decedat în 21 ianuarie 2013), Ramona Horvath va susţine un recital de jazz alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau la contrabas si Frédéric Sicart la baterie.

Biletele se pun în vânzare la casa de bilete a Operei Maghiare Cluj (str.Emil Isac nr. 26-28) luni-duminică 10.00-13.00 şi 16.30-18.30. Informaţii şi rezervări la: Tel. +40 264 593468, E-Mail: org@hungarianopera.ro

Ramona Horvath (Paris, Franţa) face parte, din deceniul trecut, din generaţia nouă a jazz-ului românesc. Pianista a fost remarcată şi susţinută (prin celebrele concerte la două piane) de cea mai importantă figură a jazzului românesc, Jancy Korossy, din păcate cu mai multe apariţii în Europa decât în ţară. A fost eleva şi partenera de scenă a maestrului Jancy Korossy, împreună cu domnia sa, a concertat de-a lungul Europei, cu mult succes, pe scene importante, ca Sala Radio Naţional din Austria, palatul Foz din Portugalia etc şi a participat la diverse festivaluri şi concerte în Germania, Franţa, Spania, Italia, Ungaria etc, unde au promovat muzica româneasca stilizată în jazz, un stil creat şi dezvoltat de către Korossy, după modelul predecesorilor săi Bela Bartók şi marele George Enescu (în muzica clasică). De asemenea, a înregistrat, alături de Maestrul Korossy, discul „Dor de acasă”, care s-a bucurat de un mare succes în ţările europene unde l-a prezentat, dar şi în România, unde a fost premiat cu titlul „Cel mai bun disc de jazz”

Nicolas RAGEAU (Paris, Franţa) este unul dintre cei mai buni şi cunoscuţi contrabasişti din Paris, cu o activitate intensă, fiind prezent în festivaluri şi concerte, atât în Franţa, cât şi în SUA, la New York, unde a activat vreme de câţiva ani. A colaborat şi a acompaniat diverşi artişti renumiţi, precum: Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Lew Tabackin, Peter Bernstein, Paolo Fresu, Alain Jean-Marie, Grant Stewart, Manu Katche, Michel Graillier, Christian Escoude, Sarah Lazarus, Anne Ducros..

Frédéric SICART (Paris, Franţa) baterist şi compozitor originar din Nisa, prezent în cele mai importante festivaluri de jazz din Franţa: Jazz à Vienne, Juan les Pins, Jazz à Marciac, Nancy Jazz Pulsation, Monte-Carlo Jazz Festival etc, la rândul său a colaborat cu artişti importanţi precum: Giovanni Mirabassi, Richard Galiano şi mulţi alţii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.