Creșterea economică a Germaniei va fi peste așteptări

Creșterea ce va fi înregistrată anul viitor de Germania, prima economie europeană, ar putea fi una peste așteptări, iar situația economică din Europa nu este atât de gravă pe cât se crede, a declarat președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, transmite Reuters.

Într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Jens Weidmann, care este și membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene, și-a reiterat opoziția față de planurile BCE de achiziționa obligațiuni suverane.

În prezent, BCE urmărește cu atenție cum recenta scădere a prețului petrolului va afecta inflația în zona euro, care este mult sub ținta de 2%, și este gata să își sporească eforturile pentru a evita situația în care Europa să cadă în deflație.”Așa cum stau lucrurile în prezent — și dacă prețul petrolului rămâne la nivelul scăzut din acest moment—, inflația va fi mai mică decât se estima, dar creșterea economică va fi mai mare”, a spus Weidmann.

Luna aceasta, însă, Bundesbank și-a înjumătățit estimările pentru anul viitor referitor la creșterea ce ar putea fi înregistrată de Germania, până la 1%. De asemenea, Banca Centrală a Germaniei și-a redus și estimările privind creșterea economică din 2014 până la 1,4%, de la 1,9%, cât estima în luna iunie.”Situația din Europa nu este atât de gravă pe cât cred unii”, a apreciat Jens Weidmann.

După ce a epuizat principalul instrument aflat la dipoziția sa prin reducerea dobânzii de referință la nivelul record de 0,05%, achiziția de obligațiuni suverane este considerată de analiști ultima posibilitate de care dispune BCE pentru relansarea economiei. Însă, unii dintre factorii de decizie de la BCE au unele rezerve față de relaxarea cantitativă.

Weidmann este unul dintre cei mai vehemenți oponenți ai achiziției de obligațiuni suverane, exprimându-și îngrijorarea că BCE ar putea să ajungă în situația de a susține financiar statele cu probleme din zona euro și să piardă din vedere mandatul său principal, care constă în asigurarea stabilității prețurilor. Jens Weidmann mai susține că presiunile venite din partea piețelor financiare nu ar trebui să stea la baza deciziilor BCE privitoare la achiziția de obligațiuni suverane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.