Expoziție inedită la Timișoara

Share:

Muzeul de Istorie a Banatului invită publicul, în aceste zile, la o expoziţie inedită cu tema „Timişoara în anii Primului Război Mondial”. Expoziția esre deschisă în Bastionul Theresia, unde sunt expuse arme, insigne, medalii, publicaţii periodice, dar şi un trunchi de copac adus de bănăţeni de pe frontul italian.

Componenta ilustrată a expoziţiei este îmbogăţită cu fotografii provenite din colecţii italiene şi maghiare.

„Sunt expuse un număr mare de fotografii, arme, medalii, insigne, publicaţii periodice, obiecte care au aparţinut unor participanţi la acele evenimente. Un spaţiu important revine expunerii unui trunchi de copac de pe frontul italian, adus la Timişoara în anul 1916 de către un grup de militari ai Regimentului 61 Infanterie Timişoara”, spune istoricul Vasile Dudaş.

Vor fi expuse şi arme care în urmă cu 100 de ani au trecut prin focul frontului şi au făcut istorie, o mitralieră Schwarzlose din 1914, care a aparţinut Regimentului 61 Timişoara, dar şi insignele cu cap de mort ale curăţătorilor de tranşee. La realizarea expoziţiei au colaborat, alături de Muzeul de Istorie a Banatului, Biblioteca Judeţeană Timiş, Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale, Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest, Brigada 18 Infanterie Banat, Cercul Militar Timişoara şi colecţionarul Thomas Remus Mochnacs.

Expoziția este deschisă până în data de 5 aprilie 2015. Împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial a fost marcată în acest an la Timişoara prin mai multe evenimente organizate de Muzeul de Istorie a Banatului. Cercetătorul științific, Vasile Dudaș, a lansat, anul acesta volumul  ‘Banatul în prima conflagraţie mondială’, prima lucrare-document din ţară în care se vorbeşte despre implicarea şi rolul bănăţenilor în cei patru ani de război.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.