ISAF își încheie duminică misiunea în Afganistan
Forța Internațională de Asistență și Securitate în Afganistan (ISAF) urmează să-și încheie duminică oficial misiunea în Afganistan în cadrul unei ceremonii destinate să marcheze sfârșitul a 13 ani de lupte într-o țară afectată în continuare de o insurecție violentă, relatează France Presse.
NATO nu a comunicat detalii referitoare la această ceremonie decât în ultimul moment din cauza amenințării atentatelor sau atacurilor armate din partea talibanilor, care au vizat capitala afgană de mai multe ori în ultimii ani.
La 1 ianuarie, misiunea „Sprijin hotărât ” pentru ajutarea și formarea armatei afgane va lua locul misiunii de luptă a ISAF, care a pierdut 3.485 soldați din 2001. Aproximativ 12.500 de militari vor rămâne în Afganistan pentru a ajuta forțele afgane de securitate, cu un efectiv de 350.000 membri, ce vor asigura de acum singuri securitatea în fața talibanilor, care au guvernat țara între 1996 și 2001.
ISAF a avut un efectiv de până la 130.000 de soldați din 50 de țări în 2011, cel mai puternic angajament al NATO. Ceremonia va fi condusă de generalul american John Campbell, comandantul ISAF, la cartierul general al acestei forțe la Kabul. Niciun alt detaliu nu fusese făcut public duminică dimineață din rațiuni de securitate.”În câteva zile, misiunea noastră în Afganistan se va termina”, a declarat președintele Barack Obama în discursul său de Crăciun.”Cel mai lung război al nostru se va încheia într-un mod responsabil”, a adăugat el.
Dar violențele recente, în special la Kabul, subliniază dificultățile forței internaționale de a pune capăt insurecției talibane. Potrivit Națiunilor Unite, victimele civile au crescut cu 19% în 2014, cu 3.188 decese înregistrate la sfârșitul lunii noiembrie.
Poliția și armata afgane au suferit pierderi grele cu peste 4.600 de morți în primele zece luni ale anului 2014, mai multe pierderi decât a înregistrat NATO din 2001. Din 2001, ajutoare de miliarde de dolari au fost cheltuite în Afganistan de comunitatea internațională, dar cu o eficiență relativă ținând cont de corupția endemică din această țară. În 2014, alegerile prezidențiale care trebuiau să arate exemplul unei țări reconciliate, cu o tranziție democratică fără cusur, au fost marcate de acuzații de fraudă și o periculoasă confruntare între cei doi candidați în al doilea tur al scrutinului și între susținătorii acestora. Ashraf Ghani l-a învins în final pe rivalul său Abdullah Abdullah.