Președintele Iohannis, primele consultări cu partidele la Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, luni, primele consultări cu partidele parlamentare, din mandatul său, scopul acestor discuţii fiind încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.
Este prima întâlnire a şefului statului cu reprezentanţii partidelor parlamentare, de la depunerea jurământului, în plenul celor două Camere, informează Mediafax.
Klaus Iohannis a avut, în primele săptămâni de la preluarea mandatului, discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai Executivului, pe domeniile pe care le gestionează, potrivit prevederilor constituţionale. Astfel, şeful statului s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta dar şi cu miniştrii Gabriel Oprea, Bogdan Aurescu, Mircea Duşa şi Eugen Teodorovici.
Iohannis a discutat cu reprezentanţii Executivului despre situaţia execuţiei bugetare pentru anul 2014 la nivelul MApN, fondurile alocate pentru Apărare în 2015 şi perspectivele pentru următorii doi ani, dar şi stadiul atragerii de fonduri europene, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a absorbţiei acestor fonduri.
Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o săptămână după ce preşedintele Iohannis a anunţat că una dintre priorităţile mandatului său, în perioada următoare este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării.
”Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare”, anunţa Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei. ”Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi de la Opoziţie, să îşi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele de înzestrare”, mai spunea şeful statului.
La o zi după acest anunţ, preşedintele transmitea invitaţia oficială, partidelor parlamentare, pentru a participa la consultări, la Palatul Cotroceni, Adminsitraţia Prezidenţială precizând că pe agenda discuţiilor se află încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.
Potrivit programului consultărilor, şefului statului va discuta, luni, mai întâi cu delegaţia PSD, între 10.00 şi 10.30. De la 10.45 la 11.15 vor intra la consultări reprezentanţii Partidului Naţional Liberal.
Între 11.30 şi 12.00 preşedintele Iohannis va discuta cu Uniunea Naţională pentru Progresul României, iar între 12.15 şi 12.45 cu reprezentanţii Partidului Conservator.
De la 13.00 la 13.30 este programată discuţia cu Uniunea Democrată Maghiară din România, iar de la 13.45 la 14.15, cea cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, urmând ca în finalul consultărilor, de la 14.30 la 15.00 să intre la discuţii reprezentanţii Partidului Poporului – Dan Diaconescu.
Delegaţia PSD care va merge luni la consultările de la Cotroceni, cu şeful statului, va fi compusă din Victor Ponta, Mircea Duşa şi Darius Vâlcov, au precizat pentru Mediafax, surse social-democrate. Sursele citate au mai arătat că PSD nu va propune să fie discutate şi alte teme decât cele anunţate.De asemenea, aceleaşi surse au precizat că liderii PSD vor face declaraţii la Cotroceni, după discuţiile cu Iohannis.
PNL a anunţat, printr-un comunicat de presă remis Mediafax, că delegaţia PNL este alcătuită din co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, prim-vicepreşedinţii PNL Anca Boagiu, Cătălin Predoiu, Teodor Atanasiu, Andrei Chiliman şi secretarul general al PNL, Marian Petrache.
Delegaţia PC care va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis va fi compusă din Daniel Constantin, preşedinte, Vasile Nistor, preşedinte executiv, Cristian Popescu Piedone, primvicepreşedinte, au precizat pentru MEDIAFAX, surse din PC.
Din delegaţie vor mai face parte şi Damian Florea, secretar general şi vicepreşedinţii PC Bogdan Ciucă şi Eugen Durbacă.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că delegaţia Uniunii care va participa la consultările de luni, de la Cotroceni, va fi formată din patru persoane şi va semna acordul politic pentru asigurarea unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare.
Întrebat ce mandat va avea delegaţia UDMR la consultările de luni de la Palatul Cotroceni, Kelemen Hunor a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că, aşa cum s-a stabilit la ultimul summit NATO, şi România va avea obligaţia de a creşte cheltuielile bugetare pentru Apărare.
Kelemen Hunor a menţionat că delegaţia UDMR va ridica şi alte probleme în cadrul consultărilor de la Cotroceni, pe care nu le poate face, însă, publice.
Delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor care va participa la consultările cu preşedintele Iohannis va fi formată din 6 deputaţi, între care Varujan Pambuccian şi Nicolae Păun. Din delegaţie vor mai face parte Gabriel Zsopol, Niculae Mircovici, Aurel Vainer şi Adrian Merka.
Delegaţia Uniunii pentru Progresul României (UNPR) va fi condusă de ministrul de Interne, Gabriel Oprea