Un consorțiu de firme vrea să construiască noul stadion din Bănie
Un consorțiu de opt firme, dintre care una din Germania, intenționează să construiască noul complex “Ion Oblemenco” din Craiova. Liderul asocierii este SC Con-A, firma care a și ridicat Cluj Arena. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, dintre care patru luni are la dispoziție constructorul pentru a elabora proiectul tehnic, informează cotidianul Lupa.
Liderul asocierii este SC Con-A din Sibiu, care împreună cu Aci Cluj – asociat 1, Nisal din Sibiu – asociat 2, Dico și Tiganas – birou de proiectare din Cluj – asociat 3, cu subcontractanții Plan 31 Ro din Cluj, Instal Data Proiect din Cluj, Helinick din București și Vision4Venue din Nurnberg, Germania – terț susținător tehnic, dorește să realizeze în 17 luni arena de la Craiova.
SC Con-A este una dintre cele mai mari firme de construcții din România, în portofoliu acesteia numărându-se și proiectul Cluj Arena, finalizat în 24 luni. “Construirea unui stadion care să corespundă standardelor internaţionale în domeniu a fost o provocare la care CON-A a răspuns cu promptitudine şi eficienţă. Cu o suprafaţă desfășurată de peste 43.000 mp și 8.856 de mp construiți, Cluj Arena este unul din cele mai noi şi mai moderne stadioane din România. Arena cu o capacitate de 30.335 de locuri este construită la cele mai înalte standarde, fiind cotat ca stadion din categoria UEFA Elite”, explică reprezentanții Con-A.
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, susține că imediat după semnarea contractului, constructorul va trebui să emită proiectul tehnic în termen de patru luni. “După stabilirea câștigătorului licitației, trebuie făcut un contract ce va fi semnat de Compania Națională de Investiție. După semnarea contractului, patru luni de zile durează proiectul tehnic al stadionului, urmând restul ca până la 17 luni să fie construcția efectivă a arenei. Noi suntem în plin proces de demolare a stadionului, am urcat pe SEAP licitația, ne-am apucat și de refacerea stadionului Extensiv, mai mult din sponsorizări pentru că nu avem voie să investim foarte mulți bani acolo, și urmează, de asemenea, și construcția celui de-al doilea stadion care nu poate să înceapă înainte de patru luni când va fi gata proiectul tehnic de la arena nouă pentru că trebuiesc făcute racordurile la utilități. În momentul în care se semnează contractul noi ne putem apuca liniștiți de demolare pentru că știm că nu se mai poate întâmpla nimic și finanțarea este asigurată pe anul 2015”, a declarat, pentru Lupa, Lia Olguța Vasilescu.
Edilul Craiovei consideră că realizarea noii arene în Bănie va atrage și forță de muncă. “Am făcut sondaje de opinie și construcția noului stadion este foarte așteptată de craioveni. În primul rând ea va genera foarte multe locuri de muncă pentru este foarte clar că o astfel de investiție, de 55 milioane de euro, presupune mână de lucru foarte mare. În perioada următoare, indiferent că firma nu este din Craiova, va trebui să angajeze firme subcontractoare din Craiova care vor lucra, evident, cu cetățeni din Bănie”, a mai precizat Lia Olguța Vasilescu.
Minsitrul dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat, marți, într-o conferință de presă că realizarea arenei din Craiova va fi finanțată anul acesta cu 86,8 milioane lei. „În ceea ce priveşte domeniul fotbalului, în contextul depunerii candidaturii din partea Federaţiei Române de Fotbal, la organizarea meciurilor din cadrul UEFA EURO 2020, este necesară realizarea, pe teritoriul României, a unor complexuri sportive care să corespundă cerinţelor de organizare – şi au fost promovate la solicitarea autorităţilor locale. Sunt primele autorităţi locale care au finalizat documentaţia la Craiova şi la Târgu Jiu. Este o diferenţă de capacitate – cel de la Craiova este mai mare. Vreau să fac o precizare: în perioada următoare, vom organiza o conferinţă de presă împreună cu Federaţia Română de Fotbal, pentru un program mai amplu şi pentru încă un număr de stadioane care vor fi reabilitate şi modernizate în contextul EURO 2020, precum şi un program sportiv serios pentru fotbal la toate nivelele din România – practic, în toată România, să se joace fotbal. E vorba de adresabilitate pentru copii” – Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării.