Apple, cel mai mare profit trimestrial din istorie

Share:

Grupul informatic american Apple a raportat cel mai mare profit trimestrial înregistrat vreodată de o companie listată la bursă, datorită majorării vânzărilor de iPhone-uri, transmite BBC.

În trimestrul patru din 2014, profitul net a urcat la 18 miliarde de dolari, depășind câștigul de 15,9 miliarde de dolari raportat de gigantul petrolier ExxonMobil în trimestrul doi din 2012, conform datelor Standard and Poor’s. În ultimele trei luni din 2014, Apple a vândut 74,5 milioane de iPhone-uri, depășind estimările analiștilor, însă vânzările de iPad-uri au continuat să dezamăgească, înregistrând un declin de 18% în 2014, comparativ cu 2013.

Marja brută a profitului la iPhone-uri a urcat cu 2%, la 39,9%. După închiderea ședinței bursei de la New York, acțiunile Apple au urcat cu peste 5%. Veniturile companiei au urcat anul trecut cu 30%, la 74,6 miliarde de dolari, față de 2013. Vânzările pe piața chineză au urcat cu 70% în 2014, la 16 miliarde de dolari, aproape egalând vânzările de 17 miliarde de dolari înregistrate în Europa.

Apple a început să comercializeze cele mai moderne telefoane ale sale, iPhone 6 și iPhone 6 Plus, pe piața chineză în luna octombrie 2014, la o lună după ce au fost lansate pe piețele din SUA, Germania, Australia, Canada, Franța, Hong Kong, Japonia, Marea Britanie și Singapore. În cursul unei vizite în China în toamna anului trecut, directorul Apple, Tim Cook, a declarat că ‘este doar o chestiune de timp’ până când China va deveni cel mai mare contributor la veniturile companiei. Cook a mai spus că Apple are de gând să crească numărul magazinelor sale din China de la 15 la 40 în câțiva ani.

În noiembrie, Apple a devenit prima companie din lume cu o capitalizare de piață de 700 de miliarde de dolari. Producătorul telefoanelor iPhone și al tabletelor iPad este cea mai valoroasă companie din lume, devansând cu mult ExxonMobil, evaluată la 403 miliarde de dolari, și Microsoft, care valorează 394 de miliarde de dolari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.