Tăriceanu îl reclamă pe Iohannis la CSM
Klaus Iohannis a fost reclamat la CSM de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în urma afirmaţiilor preşedintelui privind votul Senatului în cazul Varujan Vosganian.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a reclamat pe preşedintele României, Klaus Iohannis, la CSM, în urma criticilor formulate de șeful statului în ceea ce privește avizul negativ dat de senatori în cazul cererii procurorilor pentru urmărirea penală a lui Varujan Vosganian în dosarul Romgaz.”Mă așteptam ca Senatul să încuviințeze solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înțeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât și în recentul discurs ținut în plenul Parlamentului. În fața justiției, nu există decât o singură măsură: respectul față de lege, indiferent de persoană sau funcție”, a fost reacţia lui Klaus Iohannis, pe facebook, imediat după votul din Senat.
Călin Popescu Tăriceanu i-a răspuns şefului statului, spunând că intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis după votul din Senat reprezintă „o critică fără menajamente”.
„Nu mai departe de luni, 9 februarie, preşedintele Iohannis declara în plenul Camerelor reunite următoarele: «Îmi doresc un Parlament puternic (…) Parteneriatul preşedintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituţie fundamentală a democraţiei». După votul din Senat, parteneriatul propus de Preşedinte pentru restabilirea încrederii s-a transformat într-o critică fără menajamente faţă de opinia exprimată de majoritatea senatorilor”, susţinea Tăriceanu.
Preşedintele Senatului mai spunea că dosarul instrumentat de Procuratura Generală şi pentru care s-a cerut votul Senatului nu se referă la presupusele fapte de corupţie ale unui senator, „ci pune în discuţie o decizie politică a unui ministru în funcţie, concretizată printr-o hotărâre de Guvern”.
„De aceea pot să afirm că un vot în favoarea cererii Procurorului general, aşa cum îşi dorea şi preşedintele, ar fi creat precedentul potrivit căruia orice decizie a Executivului (deci, potenţial şi a preşedintelui) şi a oricărei autorităţi publice ar fi putut fi cenzurată în viitor de către procurori”, afirma Tăriceanu.