„Ne auzim la Majestic” de 10 ani

Share:

Remarcabila rezistenţă în timp a proiectului de audiţii radiofonice intitulat NE AUZIM LA MAJESTIC se datorează, în primul rând, implicării reale, responsabile şi generoase cu care organizatorii – Teatrul Naţional Radiofonic şi Hotelul Ramada-Majestic – au tratat evenimentul cultural propus acum 10 ani de către regizorul Mihai Lungeanu.

Prin deosebita amabilitate a gazdelor, cele peste 400 de premiere oferite ascultătorilor de teatru radiofonic au putut fi „degustate” în avanpremieră, în prezenţa realizatorilor şi alături de numeroşi invitaţi: binecunoscuţi dramaturgi, actori, regizori, critici, oameni de teatru şi film. Fidelitatea publicului prezent la audiţiile săptămânale – alcătuit din prieteni şi admiratori ai teatrului radiofonic – a confirmat valabilitatea argumentelor care au susţinut şi impus proiectul: promovarea producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic (premiere, fonoteca de Aur, aniversări), realizarea unui dialog creativ între producătorii şi beneficiarii ofertelor propuse, re-integrarea teatrului radiofonic în peisajul cultural bucureştean. Bine fixat în harta afectivă a zilelor de luni, proiectul îşi propune să continue şi să dezvolte atât oferta culturală, cât şi relaţia particulară cu publicul ascultător, producând beneficii de imagine şi de prestigiu tuturor celor implicaţi. Permanenta noastră preocupare pentru susţinerea fără rezerve a importanţei teatrului radiofonic este motivată şi de realitatea constatării că dacă, în timp, apreciatele voci ale binecunoscuţilor actorilor nu se schimbă, păstrându-şi intactă valoarea, tot în timp se modifică semnificativ capacitatea urechii de a descifra subtilităţile ascunse în glasurile care construiesc un spectacol de teatru radiofonic. Ritmul din ce în ce mai greu de controlat al vieţii cotidiene, provocările cu implicare personală devenite permanenţă, avalanşa de informaţii vizuale şi sonore care ameninţă atât limpezimea minţii cât şi echilibrul sufletesc, toate duc spre o firească distanţare faţă de procesul de ascultare a unei producţii de teatru radiofonic. Starea de relaxare generoasă, atât de necesară pentru recunoaşterea şi asimilarea mesajelor etice şi estetice pe care teatrul radiofonic îşi propune să le ofere de fiecare dată, se poate realiza, cu recunoscute performanţe, şi alături de participanţii la audiţiile de la Majestic, care în cei zece ani au construit o inedită definiţie pentru noţiunea de public ascultător. Ieşirea producţiei radiofonice din laboratorul creaţiei sale a oferit mereu celor prezenţi o emoţie suplimentară, atât prin întâlnirea cu „vocile” îndrăgiţilor artişti dramatici, cât şi prin posibilitatea creatorilor (dramaturgi, scenarişti, redactori, compozitori, actori, regizori) de a-şi expune public crezul şi tainele creativităţii dovedite.

Evenimentul care îşi propune să celebreze împlinirea celor zece ani va avea loc luni 2 martie, ora 11.00. 2015, odată cu premiera spectacolului radiofonic realizat pe baza textului ACOLO, semnat de Doru Moţoc. Primitorul bar al hotelului Ramada-Majestic, de cele mai multe ori neîncăpător, ne aşteaptă, ca de fiecare dată, cu difuzoarele pregătite de audiţie (graţie  inimoşilor colegi profesionişti de la serviciul de transmisii exterioare), pentru a continua să punem în valoare provocarea de a vedea ceea ce auzim şi de a auzi ceea ce vedem. Cu speranţa sinceră, adresată tuturor celor care ne-au fost alături, de a rămâne în permanenţă sănătoşi la minte, la trup şi la suflet.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.