Marian Săniuță vorbește despre contractul EADS

Marian Săniuță, ministru de Interne din Guvenul Năstase în iunie-decembrie 2004, cel în mandatul căruia s-au dus negocierile inițiale pentru EADS, a declarat la Jocuri de Putere că personal, nu a primit mită sau alte foloase necuvenite în dosarul EADS, precizând în schimb, că nu a venit să dea cecuri în alb pentru nimeni.  Acesta a mai precizat că semnarea contractului s-a făcut pentru 3 100 de km, EADS urmând să furnizeze României un sistem de comunicații TETRA POL, care este un sistem militar de comunicații. 

Fostul ministru de Interne, Marian Săniuță, a explicat că poate răspunde politic pentru contractul pe care România l-a încheiat cu EADS pentru securizarea frontierelor, dar nu va răspunde penal. Acesta a susținut că era necesară încheierea contractului cu EADS, precizând că serviciul secret din cadrul MAI a monitorizat pre-negocierea, negocierea și post-negocierea conttractului, iar la el nu a ajuns vreun raport care să semnalez vreo ilegalitate pe parcusul celor 3 perioade:

În plus, Săniuță a mai precizat că a fost aleasă EADS Germania, pentru că cea mai sigură și păzită frontieră este a Germaniei, adăugând că România avea încă din 1998 un sistem de comunicații securizat tot de EADS, fiind necesară o continuitate:

”Vă multumesc pentru invitatie, este prima emisiune la care vin dupa 11 ani. A existat o teribila propaganda media despre dosarul EADS. Eu nu dau si nu primesc cecuri in alb. Eu am spus ca nu am primit niciun ban sau folos material pentru acest contract. Resping orice acuzație în ceea ce mă privește privind luarea de mită. În niciun moement nu am tratat relatia cu un producator de armament, cad Guverne când nu se încheie contracte. Ministrul are un serviciu secret, iar serviciul a fost insarcinat cu perioadele de prenegociere sau post negociere. Niciun raport al servicului de informatii la MAI nu a ajuns la mine. Vorbesc despre probe despre ilegalitati. Haideti sa spunem adevarul: Romania a intrat in poseseia unui sistem de monitorizare a frontierelor, care funcționează sub forma unei rețele, voce, date, imagini.(…)Apoi, se poate accesa baza de date a mai multor tari. România avea din 1998 un sistem de radiocomunicaţii securizat tot de la EADS. Era firesc sa se ceara o continuitate, acest sistem deservea STS, SPP, si Politia de frontiere. Am venit cu niste documente publice la dvs. Cele secret de stat au ramas la minister. O fraza va citesc: Inspectoratul pentru Poliția de Frontieră este dotat cu un sistem de comunicatii voce, TETRA POL, produs de EADS, acesta este securizat la centru de doar 10%”, a spus fostul ministru.

Acesta a mai declarat că el nu a semnat contractul, pentru că miniștrii de interne nu semnează contracte, dând în schimb, detalii despre modul de funcționare a sistemului de comunicații. Săniuță a mai precizat 52 de ofiţeri au negociat în diverse faze ale contractului, iar 5 generali au fost cercetaţi de DNA, care a decis în 2006 că sunt nevinovaţi:

”Ministrii de interne nu semneza contracte, eu mi-l asum politic, nu penal… Coordonatorul întregului proces
a fost secretarul de stat Toma Zaharia. Contractul a fost semnat pentru 3 100 de km. Au fost  renegocieri succesive, aratau clar ce s-a schimbat. Pot sa va spun doar atat: Tetra POL este definit ca un sistem militar de comunicatii. 52 de ofiţeri au negociat în diverse faze ale contractului. 5 generali au fost cercetaţi de DNA, care a decis în 2006 că sunt nevinovaţi”, a mai spus Săniuță.

Întrebat de ce a fost ales EADS și nu Motorola, pentru contract, Săniuță a spus:

”Am venit sa va explic criteriile obiectiv pentru care au fost incheiat contractul. Eu spun ce am vazut sau cititi de la institutiile statului. Nu poti acuza pe nimeni fara probe”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.