Ponta dă explicații în „dosarul referendumului”

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că PSD a folosit la referendumul din 2012 o aplicație informatică, folosită și de alte partide, care permitea verificarea prezenței la vot, adăugând că acest lucru este legal, potrivit Agerpres.

Victor Ponta a fost audiat miercuri în calitate de martor în dosarul „Referendumul” de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În declarația dată în fața instanței, Ponta a spus că, după alegerile prezidențiale din 2009, PSD a luat decizia de a avea un sistem informatic de verificare a prezenței la vot, la fel ca alte partide, PDL fiind primul partid care a utilizat un asemenea sistem.

Acest sistem a folosit apoi la toate tipurile de alegeri, inclusiv la alegerile locale din iunie 2012 și la scrutinul din noiembrie 2014, a spus el.

Premierul a adăugat că, inițial, la USL a avut loc o ședință în care s-au decis responsabilii pentru campania pentru referendumul din 2012, aceștia fiind cei doi secretari ai PSD și PNL, respectiv Liviu Dragnea și Eduard Hellvig.

Tot atunci s-a decis ca sediul comun de campanie să fie cel al PSD din Kiseleff, deoarece acesta era dotat din punct de vedere logistic.

Ponta a mai spus că membrii conducerii politice din USL au știut de sistemul informatic. Acest sistem permitea reprezentanților din secțiile de votare să trimită SMS-uri la sediul central de campanie iar informațiile erau încărcate într-o bază de date.

De asemenea, după închiderea urnelor, reprezentanții din teritoriu transmiteau datele din procesele verbale întocmite în secțiile de votare, iar numărătoarea paralelă de la partid era apropiată de rezultatele oficiale.

„Era imposibil să schimbi rezultatul unui scrutin prin folosirea acestui sistem informatic de transmitere a datelor. Ulterior, datele oficiale ale BEC au confirmat datele colectate atât de PDL în 2009, cât și de noi în 2012 și 2014”, a precizat Ponta.

Premierul a recunoscut că în ziua referendumului de la sediul de campanie se trimiteau SMS-uri, însă, pentru ca mesajele să nu fie impersonale, se folosea numele lui Liviu Dragnea, dar asta nu însemna că Dragnea trimitea el efectiv acele mesaje.

Ponta a precizat că PSD aplica o strategie numită „door-to-door”, folosită de altfel de toate partidele, pentru a îndemna cetățenii să voteze, ceea ce este legal, deoarece nu li se spunea oamenilor cum să și voteze.

„În mod categoric, prin rezultatul referendumului, PSD nu putea obține vreun folos nici patrimonial, nici nepatrimonial. În cazul în care referendumul ar fi fost validat, PSD nu avea un candidat pentru postul de președinte, ci ar fi susținut candidatura USL, în persoana lui Crin Antonescu”, a mai declarat Ponta.

„Nu cunosc dacă Eduard Hellvig a trimis mesaje de îndemn la vot în timpul referendumului. Echipa de campanie a fost comună pentru partidele din USL. Nu cunosc dacă PNL a avut un sistem paralel. Eduard Hellvig era membru al Guvernului iar Liviu Dragnea era singurul care nu avea o funcție administrativă, ci doar politică. Ceilalți — eu, Crin Antonescu, Eduard Hellvig — aveam funcții politice și administrative și era firesc să nu implicăm membrii Guvernului în mod direct în campania electorală”, a adăugat Ponta.

„Aș dori să vă informez că, în calitatea mea de prim-ministru, pe care o dețineam în 2012, am fost legal informat de toate instituțiile cu atribuții în acest sens referitor la desfășurarea campaniei electorale și a scrutinului. Este exclus să fi existat vreo rețea de fraudare a rezultatului referendumului constituită în mod organizat, fără ca aceste instituții să nu fi știut”, a completat șeful Guvernului.

Tot miercuri sunt audiați în acest dosar mai mulți lideri ai PSD, șefi de organizații județene, precum și ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.