Ana Birchall mizează pe agricultură
Deputatul social-democrat Ana Birchall a exprimat disponibilitatea României de a găzdui o agenție europeană pentru cercetare agricolă sau alt domeniu conex care sprijină dezvoltarea agriculturii.
În cadrul întâlnirii dintre comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, și membrii Comisiilor reunite pentru afaceri europene și agricultură din Parlament, Ana Birchall, președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, a susținut importanța colaborării strânse cu instituțiile europene pentru dezvoltarea agriculturii și a satului românesc, se arată într-un comunicat remis vineri Agerpres.
„România poate găzdui o agenție europeană pentru cercetare agricolă sau alt domeniu conex pentru sprijinirea dezvoltării agriculturii și a satului românesc, iar acest lucru ar fi un semn de apreciere și de recunoaștere a expertizei României în ce privește politicile europene comune pentru agricultură”, a afirmat Ana Birchall la întâlnirea cu oficialul european.
Ea a spus că România dorește ca agricultura și dezvoltarea rurală să se mențină între prioritățile strategice pe termen lung și că țara noastră „pledează pentru menținerea și dezvoltarea comunităților rurale, pentru care agricultura este o activitate economică importantă, care creează locuri de muncă la nivel local, generând astfel numeroase beneficii economice, sociale, de mediu și teritoriale”.
„România salută semnarea Acordului de Parteneriat 2014 — 2020 cu Comisia Europeană, a cărui componentă importantă este și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), pentru care s-au alocat fonduri în valoare de opt miliarde de euro”, a precizat Ana Birchall, conform comunicatului citat.
Deputatul social-democrat a apreciat faptul că România este prima țară vizitată de Phil Hogan de la preluarea mandatului de comisar european, precum și deschiderea arătată de acesta pentru a colabora cu comisiile de specialitate din Parlament, punând astfel în valoare rolul și contribuția parlamentelor naționale la elaborarea politicilor europene.
La rândul său, comisarul european a subliniat faptul că alocările pentru România în domeniul agriculturii au crescut de la 12,5 miliarde euro în cadrul financiar 2007 — 2013, la 19,9 miliarde euro în cadrul financiar 2014 — 2020.
Hogan a arătat că agricultura este la fel de importantă ca și celelalte sectoare economice de la care cetățenii așteaptă creștere economică și crearea de locuri de muncă. În acest sens, după cum a afirmat oficialul european, Politica Agricolă Comună nu se referă doar la fermieri, ci este destinată tuturor persoanelor care trăiesc în zone rurale, prin dezvoltarea comunităților din mediul rural, precum și celor din mediul urban, în vederea asigurării unei alimentații de calitate.